Tvrdoglavi ste? Ne brinite, to vam je vjerovatno vaša najbolja osobina, evo zbog čega…

Podijelite vijest

Istraživanje portala MojPosao.ba pokazalo je da su u vrijeme pandemije najtraženiji operateri u pozivnom centru, vozači i građevinski radnici. Za njima slijede programeri i radnici u proizvodnji.

Analiza je urađena na uzorku poslova objavljenih u periodu od 16. marta do 15. aprila 2020. godine kada je objavljeno ukupno 637 poslova. U istom periodu prošle godine na prvom mjestu najtraženijih zanimanja bili su radnici u proizvodnji, zatim prodavači, operateri u pozivnom centru a potom konobari i kuhari.

Pandemija koronavirusa izbacila je s liste najtraženijih zanimanja prodavače, konobare i kuhare s obzirom da su sektori turizma i ugostiteljstva i maloprodaje pretrpjeli velike štete zbog zatvaranja objekata. Prethodno je istraživanje portala MojPosao.ba pokazalo da je najveći broj osoba izgubio posao upravo ova dva sektora.

Na prvom mjesto liste najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze se operateri u pozivnom centru s obzirom da su kontakt centri nastavili sa radom pa čak i povećali broj zaposlenih jer se povećala potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online. Istovremeno broj zainteresiranih za ovo zanimanje, gledajući prosječan broj prijava u istom periodu prošle godine, također se značajno povećao.

‘Posmatrajući sve objavljene oglase na portalu MojPosao.ba u periodu pandemije, vidimo da se tržište rada drastično promijenilo. Prvi kvartal 2020. godine je počeo sa manjim padom potražnje za radnicima od 17%, da bi taj pad već u martu iznosio 27% te da bi se u periodu pandemije potražnja za radnicima strmoglavila za preko 70%. Značajan pad je zabilježen u gotovo svim kategorijama poslova, osim u socijalnim i neprofitnim organizacijama te građevinarstvu gdje je čak zabilježen rast’, – pojašnjava Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica razvoja i marketinga portala MojPosao.ba.

Među kategorijama poslova koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa nalazi se turizam i ugostiteljstvo, koji je u prvom kvartalu zabilježio rast poslova od 3% da bi u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila potonuo za 85% u odnosu na isti period prošle godine.

Ostale kategorije koje su doživjele pad od preko 70%, su i prodaja, proizvodnja, ekonomija i finansije, zdravstvo te administrativne usluge.

-Niko u ovom trenutku ne može predvidjeti koliko dugo će trebati tržištu rada da se oporavi. Pozitivno je to što vidimo da domaće proizvodne firme nisu stale, čak naprotiv u ovom periodu neke od njih su doživjele značajan rast proizvodnje. Također, outsourcing industrija, govorimo prvenstveno o centrima za podršku korisnicima ili kontakt centrima, koja je relativno nova u BiH, ne samo da je zadržala sva radna mjesta već aktivno zapošljava i u ovom periodu, dodaje Ajanović-Hajdarpašić.

Top 5 najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa:

1. Operateri u pozivnom centru (103)
2. Vozač (75)
3. Građevinski radnik (69)
4. Software developer/Programer (36)
5. Radnik u proizvodnji (35)


Podijelite vijest