U 2017. godini smanjenje broja krivičnih djela u Zenici

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prema Informaciji o stanju bezbjednosti na području Zenice tokom 2017. godine kroz represivne mjere službenici policije izdali su 34 486 prekršajnih naloga učesnicima u saobraćaju. U Policijskoj upravi 1 ocjenjuju da je realizacijom ovih aktivnosti znatno poboljšano stanje sigurnost na što ukazuju i podaci o smanjenju broja povređenih i smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama u odnosu na 2016. godinu.

Iako je broj saobraćajnih nesreća povećan za jedan posto u policiji posebno ističu da je bez obzira na to povećanje broj povrijeđenih manji za 11% a smrtno stradalih za čak 150%, odnosno 10 poginulih je bilo u 2016. a u protekloj godini četiri.

„Rezultat je to aktivnosti koje smo poduzeli na ovom polju a sa kojima ćemo zbog dobrih rezultata i nastaviti u narednom peridu“, kazao je za Zenicainfo Admir Gazić, načelnik PU 1.

Tokom 2017. godine oduzeta su i 43 motorna vozila od nesavjesnih vozača višetrukih počinilaca saobraćajnih prekršaja.

Dobrim rezultatom u policiji ocjenjuju i smanjenje broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira a posebno ističu smanjenje broja krivičnih dijela sa 1203 na 803.

Iz policije ukazuju i na kontinuirano učešće gradske uprave i gradonačelnika u podršci za unapređenje videonadzora pomoću kojeg su otkriveni počinioci više krivičnih dijela i saobraćajnih nezgoda.

Načelnik Gazić konstatovao je na kraju da je smanjenju broja krivičnih dijela doprinijela i realizacija nekoliko akcija sa Sektorom kriminalističke policije u okviru akcije „Mreža“ tokom koje je slobode lišeno više od 60 osoba koje se dovode u vezu sa nedozvoljenom trgovinom opojnih sredstava.

Zenicainfo