U 2021. nije bilo prodaje državnog kapitala, Vlada FBiH od 2016. bez odluke o metodi privatizacije

efdfb8abf9fb84259ca4ee17b8eeaf76
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U 2021. godini u Federaciji Bosne i Hercegovine nije bilo prodaje državnog kapitala, odnosno prodaje preduzeća u velikoj privatizaciji, potvrđeno je Faktoru u Agenciji za privatizaciju FBiH.  

Zašto je dosad privatizovano svega 43 posto kapitala?

– Evidentno da je proces privatizacije u FBiH po svom konceptu i drugim faktorima pokazao svoje slabosti još od 2006. godine od kada je evidentan zastoj u privatizaciji koji traje i danas.

Smanjenje privatizacijske ponude, izmjene propisa iz privatizacije u dijelu nadležnosti za donošenje odluka o metodu, odnosno načinu privatizacije, kao i drugi ograničavajući faktori, doveli su do zastoja u procesu privatizacije u Federaciji BiH.

U 2016. godini ostvareni su određeni pomaci u privatizaciji u odnosu na prethodne godine, s obzirom na to da je realizirana prodaja manjinskih paketa preduzeća Fabrika duhana d.d. Sarajevo i Bosnalijek d.d. Sarajevo.

Makroekonomski ambijent za strane investitore nije povoljan, potrebna je efikasnija komunikaciju sa investitorima, potrebno je umanjiti sve prepreke otklanjanjem barijera u kontekstu privatizacije, rješavanje upisanih hipoteka na imovini, sanacija bilansnih pozicija izmirenje obaveza prema povjeriocima… – objašnjavaju iz Agencije.

Naglasili su s kojima Agencija sve problemima susreće kada je u pitanju privatizacija.

– Pri izradi Plana privatizacije Agencija se konstantno susreće sa problemom neočitovanja resornih ministarstava na davanje prijedloga preduzeća koja će se privatizovati. Agencija je do sada radila planove na osnovu Reformske agende.

Programom rada Agencije sa planom privatizacije za 2021. godinu predviđena je privatizacija preduzeća za koje Vlada FBiH donese Odluku o načinu i metodu privatizacije. Od 2016. godine, Vlada Federacije BiH nije donosila odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala.

Imovina preduzeća je opterećena upisanim hipotekama što otežava prodaju po privatizacijskim propisima. Agencija je detektovala probleme u privatizaciji u proteklom periodu i utvrdila rješenja koja je potrebno implementirati u narednom periodu – istakli su.

Slično je i sa malom privatizacijom.

– Kada je u pitanju mala privatizacija, to je izmjena Zakona o Poreznoj upravi kojom bi se omogućila privatizacija po privatizacijskim propisima, a kako bi se postigli daleko veći efekti, cijena, investicije, zaposlenost…, u odnosu na efekte koji se postižu prodajom u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i Zakonom o izvršnom postupku.

Ne postoji strategija privatizacije. U cilju otklanjanja uzroka zastoja privatizacije državnog kapitala neophodno je da Vlada Federacije BiH donese strategiju privatizacije, kojom bi se definisale osnovne privatizacijske aktivnosti za svako preduzeće pojedinačno, a na osnovu postavljenih ciljeva privatizacije – saopćili su nam iz Agencije.

GODISNJICA
MARKETING