U akciji “Beneluks“ SIPA uhapsila četiri osobe zbog terorizma

U okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva “Beneluks“ koja se provodi sa policijskim organima Holandije i Švedske, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su slobode lišili četiri osobe inicijala A.R. (1979), O.A.S. (1962), E.DŽ. (1973) i A.Š. (1975).

Radi se o tri državljana BiH i jednom državljanu Švedske. Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 201. KZ BiH „Terorizam“, stav (4) u vezi sa stavom (5) tačka a).

Sumnjiče se da su po narudžbi na području Bosne i Hercegovine izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta.

Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su sprječene u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog peralaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena. Jedna osoba istovremeno je lišena slobode na području Sarajeva.

U toku su pretresi objekata na dvije lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je uska saradnja sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i sa policijskim organima Holandije i Švedske, dok je prilikom realizacije posljednih aktivnosti saradnja ostvarena i sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske i Granične policije BiH.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopštili su iz Sipe.

Fokus.ba