Portal 072info

U akciji policije u Zenici devet lica lišeno slobode zbog izvršenih teških krađa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, poduzimali intenzivne aktivnosti usmjerene na rasvjetljavanje i dokumentovanje teških krađa,koje su u proteklom periodu izvršene na području Grada Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kao rezultat naznačenih aktivnosti, policijski službenici su lišili slobode četiri lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela a radi se o licima: D.M., rođen 1999. godine,  B.E., rođen 1999. godine, D.A., rođen 1998. godine i F.A., rođen 1995. godine, sva lica iz Zenice, koja su nakon lišenja slobode zadržana u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici. Nad navedenim licima je zavedena kriminalistička obrada tokom koje se došlo do saznanja i dokaza da se ista mogu dovesti u vezu sa izvršenjem teških krađa i krađa, izvršenih uglavnom na području Stranjana i Tetova, gdje su lica, nasilnim putem, iz unutrašnjosti vozila otuđivala akumulatore, pogonsko gorivo i druge predmete. U dva slučaja se radilo o krivičnom djelu “Oduzimanje tuđe pokretnine, gdje su od vlasnika otuđivali vozila, koja su nakon toga ostavljali na drugoj lokaciji, a u jednom slučaju se radilo o teškoj krađi putničkog motornog vozila “Golf 2”, koje je takođe naknadno pronađeno na lokalitetu planine Lisac, gdje je i zapaljeno od strane navedenih lica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Nad licima lišenim slobode je zavedena kriminalistička obrada, te će, nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnihdjela, protiv istih biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvuZeničko-dobojskog kantona zbog postojanja osnova sumnje dasu počinila krivična djela “Teška krađa” iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH i “Oduzimanje tuđe pokretnine” iz člana 291. Krivičnog zakona FBiH, kao i krivično djelo “Krađa” iz člana 286. Krivičnog zakona FBiH.

U sklopu naznačenih aktivnosti službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su lišili slobode lice S.S., rođeno 1997. godine, iz Zenice, koje se dovodi u vezu sa izvršenjem četiri teške krađe koje su izvršene u proteklom periodu na području Grada Zenica, tačnije u ulicima Lisačka i Envera Čerkeza, kada je navedeno lice nasilnim putem, odnosno provaljivanjem, ulazilo u kuće i otuđivalo novac, nakit i druge predmete. Navedeno lice je nakon kriminalističke obrade i dokumentovanja krivičnih djela predato Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na nadležnost i daljnje postupanje, zbog postojanja osnova sumnjeda je počinilo krivično djelo “Teška krađa” iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U mjesecu decembru tekuće godine, u ulicama Vardište, Branislava Nušića i Zmajevačka cesta su izvršene tri krađe, kojom prilikom su nepoznata lica otuđila dva bicikla, električni alat, bakreno posuđe i druge predmete. Operativnim radompolicijskih službenika na terenu se došlo do saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenih krađa mogu dovesti lica: K.A., rođen 2001. godine, K.E., rođen 2001. godine, R.S., rođen 1999. godine i K.H., rođen 1998. godine, sva lica iz Zenice. 

U sklopu aktivnosti na dokumentovanju navedenih krivičnih djela izvršen je pretres kuće i pratećih objekata u ulici Rujev Do, sa ciljem pronalaska otuđenih predmeta i drugih dokaza. Izvršenim pretresima pronađena je automatska puška sa pripadajućim okvirom i dvadeset osam komada municije kalibra 7,62 mm, dvije tzv. mrvilice, jedna digitalna vaga za precizno mjerenje, šest upakovanih sadržaja biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, bakreno posuđe, dva bicikla, električni i drugi alat, a zavedenom kriminalističkom obradom se došlo do određenih saznanja koja će biti korisna za pronalazak i ostalih otuđenih predmeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Protiv navedenih lica će nakon dokumentovanja krivičnih djela, biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da supočinila krivična djela: “Krađa” iz člana 286. Krivičnog zakona FBiH, “Nedozvoljeno držanje oružja ili ekspolozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH i “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH.

Naznačenim aktivnostima službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici uspješno je rasvijetljeno i zadokumentovano dvadeset jedno krivično djelo, te su nastavljene operativne aktivnosti kriminalističkih istražitelja na rasvjetljavanju i drugih eventualnih krivičnih djela koja su počinjena od strane prijavljenih lica.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 60
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Brat brutalno ubijene Arnele Đogić: Možemo samo nastaviti borbu, jer živ pod zemlju se ne može

Portal 072info

BiH: Sedamnaestogodišnjak teže povrijeđen u naletu teretnog voza

Portal 072info

Turčinu koji je ubio dvojicu trgovaca devizama određen pritvor

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME