U Amazonu uništena površina sedam puta veća od Menhetna

1 7
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Satelitski snimci Vlade Brazila otkrivaju da je proteklog januara posječeno peterostruko više stabala u šumama Amazona nego je to slučaj bio u istom periodu prošle godine.

BBC javlja da sječa šume u brazilskom Amazonu predstavlja sve ozbiljniji problem.

Brazilska svemirska agencija saopćila je da snimci Amazona pokazuju da je tokom januara izvršena najveća deforestizacija Amazona od 2015. godine kada je ta agencija počela pratiti sječu šume u toj regiji. 

ČITAJ JOŠ:  Kompanije iz BiH imaju šansu ući u Walmart i Amazon

U saopćenju se navodi da je u januaru uništena amazonska šuma na površini od 430 kilometara kvadratnih i da je riječ o površini koja je sedam puta veća od Menhetna.

Aktivisti za zaštitu okoliša optužuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je dozvolio uništavanje šume u Amazonu. On tvrdi da se šume Amazona moraju koristiti u borbi protiv siromaštva u Brazilu

– Posljednji pokazatelji, također, pokazuju koliko su aktivnosti brazilskih vlasti oprečne kampanjama zaštiti zelenila – kazala je Kristin Macareti (Cristiane Mazzaretti) iz brazilskog ureda Greenpeacea.

ČITAJ JOŠ:  Oko 10.000 zaposlenika Amazona dobit će otkaz uoči praznika

Lokalne zajednice u Amazonu vode višegodišnju borbu za očuvanje šume, a pored sječe šume, ugrožava ih i smanjenje padavina.

GODISNJICA
MARKETING