U ambasadi Turske u Sarajevu glasalo 760 građana

U Ambasadi Republike Turske u Sarajevu okončan je prvi dan glasanja na referendumu o setu ustavnih promjena za građane Turske koji žive i borave u Bosni i Hercegovini.

Do 21 sat, kada je glasačko mjesto u ambasadi zatvoreno, glasalo je 760 od 2.444 građana Turske s pravom glasa koji borave u Bosni i Hercegovini.

Posmatrač glasanja Fahri Dede istakao je kako je današnje glasanje proteklo po planu i bez problema.

Glasačko mjesto će sutra ponovo biti otvoreno u devet sati, a preostali građani Turske s pravom glasa imat će mogućnost glasanja sve do 21 sat kada će glasanje za ustavne promjene biti okončano.

Oko tri miliona turskih državljana u dijaspori ima pravo glasa, a biračka mjesta će biti otvorena u 120 diplomatskih ureda u ukupno 57 država.

Glasanje turske dijaspore u nekoliko evropskih zemalja počelo 27. marta, a proces će biti završen do 9. aprila.

U Turskoj pravo glasa ima 55,3 miliona registrovanih birača koji će se o predloženoj ustavnoj reformi i uvođenju predsjedničkog sistema upravljanja u toj zemlji izjasniti na dan referenduma 16. aprila, do kada će i glasovi iz dijaspore biti dopremljeni u Tursku.

Prijedlog ustavne reforme koji sadrži ukupno 18 tačaka prošao je parlamentarnu proceduru u januaru ove godine. Reforma predviđa veće ovlasti predsjednika države, omogućava mu da ostane član političke partije, dok će pozicija premijera biti ukinuta. Svi punoljetni građani će se moći kandidirati za ulazak u državni parlament.

N1