U augustu izvršeno 1.796 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u FBiH

inspekcija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Inspekcijski organi u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova.

U toku augusta 2021. godine, prema trenutno dostupnim podacima, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 1.796 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 67 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 67 prekršajna naloga u iznosu od 87.300 KM.

Inspektori su također izrekli 191 rješenje o otklanjanju nedostataka, subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, i izdali šest rješenja o zabrani rada.

ČITAJ JOŠ:  Dvojac uhapšen u taksiju ostaje u pritvoru, tokom pretresa stana pronađeno i oružje

Najveći broj nadzora izvršile su kantonalne urpave za inspekcijske poslove u Zeničko-dobojskom kantonu (500) i Kantonu 10 (420).

Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u julu izvršili 107 inspekcijska nadzora, u okviru kojih su utvrdili sedam prekršaja, što podrazumijeva izdavanje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 13.000,00KM, te izdali 12 rješenja o otklanjanju nedostataka i šest rješenja o zabrani rada.

Do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

ČITAJ JOŠ:  LIDER HDZ-a: Dragan Čović pozitivan na koronavirus

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji BiH.

Kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 – 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500 KM do 2.000 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM; za fizička lica od 100 KM do 2.000 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo.

ČITAJ JOŠ:  UKUPNO 111.889 OZDRAVILO: U posljednja dva dana od koronavirusa se oporavilo preko 11.000 ljudi

“Apelujemo na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine”, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

072INFO TV