Screenshot 6 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Australijske vlasti u državi Victoria saopćile su u petak da su prvi put otkrile visokozaraznu varijantu virusa Delta Covida-19 u najnovijoj epidemiji u Melbourneu, što izaziva zabrinutost zbog velikog skoka slučajeva.

Varijanta Delta, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstala među četiri zabrinjavajuće varijante Covida-19 zbog dokaza da se lakše šire, vjerovatno je izazvala posljednji talas zaraza u Indiji.

“To je varijanta koja zabrinjava”, rekao je čelnik zdravstva iz države Victoria Brett Sutton novinarima u Melbourneu.

“Činjenica da se radi o varijanti koja se razlikuje od ostalih slučajeva znači da nije povezana, u smislu prijenosa, s tim slučajevima”, pojasnio je Sutton.

Također, kazao je da nova varijanta nije povezana ni sa jednom sekvenciranom infekcijom Covida-19 širom Australije.

“Zabrinjava činjenica da nije povezan s drugim slučajevima, ali istražujemo sve one primarne kontakte i istražujemo odakle je mogao doći”, rekao je Sutton.

Delta varijanta otkrivena je kod dva člana porodice koja je prije dvije sedmice otputovala u susjedni Novi Južni Wales (NSW) dok je bila vjerovatno zarazna i posjetila nekoliko popularnih turističkih mjesta na jugu države.

Sutton je rekao da je “u granicama mogućnosti” da su slučajevi mogli dobiti Delta verziju u NSW-u, ali da će biti potrebno više testova.

NSW, najmnogoljudnija država Australije, nije zabilježila niti jedan lokalno stečen slučaj u mjesec dana.

Victoria, druga najmnogoljudnija država u Australiji, bori se sa posljednjim valom – 64 slučaja od 24. maja nakon što više od tri mjeseca skoro nije bilo slučajeva, postavljajući stroga ograničenja za kretanje ljudi i zatvarajući velike dijelove svoje ekonomije. Vlada je sve slučajeve povezala s jednim putnikom puštenim iz karantina nakon negativnih rezultata testiranja.

Melbourneu predstoji druga sedmica lockdowna nakon što je produžen za još jedan sedam dana do 10. maja, dok su neke odredbe na drugim mjestima ublažene od četvrtka navečer.

Vlasti su za produženje restriktivnih mjera u Melbourneu optužile varijantu Kappa, koja je prvi put otkrivena u Indiji, a koju su opisali kao zarazni soj, iako je broj slučajeva bio jednocifren osam dana zaredom.

Hitni lockdown, ograničenja regionalnih granica i stroga pravila o socijalnom distanciranju u velikoj su mjeri pomogli Australiji da suzbije prijašnje epidemije i održi svoj broj zaraženih na relativno niskom nivou, na nešto više od 30.100 slučajeva i 910 smrtnih slučajeva.

Oko 20% odrasle populacije Australije primilo je prvu dozu vakcine, a do sada je podijeljeno gotovo 4,8 miliona.