snijeg cesta pixsell
06.04.2021., Rijeka - Gust snijeg i jak vjetar u gradu, okolici, na Grobniku i Kamenjaku. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 2, 2021 @ 11:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Austrijski auto moto klub ÖAMTC i Austrijska servisna služba za pomoć na cestama ARBÖ upozoravaju vozače motornih vozila da od 1. novembra u Austriji, prema zakonskim propisima, automobili u prometu moraju imati na kotačima postavljene zimske gume.

NER FIT

Zakonodavac propisuje obveznu zimsku opremu od 1. novembra ove do 1. aprila slijedeće godine. Ispravne zimske gume moraju nositi jednu od ovih oznaka: M&S (blato-snijeg) ili M/S; M+S ili M.S. Iste oznake odnose se i na automobilske gume koje vrijede za sve sezone odnosno i zimi i ljeti. I te se gume smatraju zimskim gumama. Za njih vrijedi odredba da dubina profila ne smije biti manja od 4 milimetra.

Ako su montirane zimske gume, onda sve četiri moraju biti gume za zimsku sezonu, poručuju iz ARBÖ-a.

„Često otisnuta oznaka –pahuljice- također jamči da je ova guma proizvedena i testirana za posebnu upotrebu u zimskim uslovima“, istakao je koordinator ARBÖ-a Erich Groiss dodavši:

Tekst se nastavlja nakon reklame

„Također je važno osigurati da dobro poznato pravilo 4 (op. a. četiri iste zimske gume, kao i minimalni profil od 4 mm), bude u praski doista primijenjeno kako bi vozilo bilo ispravno i sigurno na cesti“.

Za one koji se ne pridržavaju obvezne odluke o zimskim gumama, zakonodavac je predvidio izuzetno stroge kazne. Prometna policija u slučaju kontrole vlasnicima automobila koji u razdoblju od 1. novembrav do 15. aprila u vožnji austrijskim cestama na točkovima nemaju zimske gume, može izreći kazne i do 5.000 eura, prenosi Večernji list.

ARBÖ upozorava da u slučaju saobraćajne nesreće na cesti prekrivenoj snijegom, ledom ili blatom, vozač automobila bez propisane zimske opreme može imati i dodatne pravne probleme sa svojim osiguravajućim zavodom odnosno osiguravateljem.

LIDER