U Austriji na automatu možete kupiti marihuanu poput kafe ili cigareta! (FOTO)

Screenshot 6 56
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Jedan reporter portala Crna Hronika javio nam je da se u Austriji na jednom trgu legalno se prodaje marihuana iz automata. Riječ je naravno o marihuani sa dozvoljenom količinom THC-a, a proizvod pokupite kao da se radi o najobičnijoj kafi.

Princip je jasan: stavi novčanicu, odaberi proizvod, preuzmi proizvod i pokupi ostatak novca.

Kako se navodi na automatu, riječ je o podvrsti konoplje sa zajedničke liste EU Cannabis Sativa L s udjelom THC-a manjim od 0,2 %.

U automatu se nalaze brojni ‘veseli’ proizvodi na bazi konoplje, a dok birate proizvod ponešto možete i naučiti. Tako se na automatu nalazi “Jeste li znali” dio koji tvrdi kako je Svjetska zdravstvena organizacija objavila kako nema zdravstvenih rizika niti potencijala za izazivanje ovisnosti o čistom Kanabidiolu (CBD) te mnoge države članice EU dijele isto mišljenje, zaključili su.

U Austriji, Češkoj, Finskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugaliji, Poljskoj, Španiji i susjednoj Hrvatskoj korišćenje lijekova na bazi kanabisa je zakonski dozvoljeno.

Kapsule, ulje, ekstrakt koji se koristi kao sprej za usta, inhalaciju i čaj su medicinski preparati koje je EU odobrila, prema izveštaju Evropskog centra za monitoring droga i zavisnosti (EMCDDA) 2017 godine.

Ovi preparati se koriste kao pomoćno sredstvo tokom procesa liječenja brojnih bolesti: kancera, HIV-a, epilepsije, glaukoma, multiple skleroze kao i za umanjenje hroničnih bolova.

Dok je u BiH lečenje na bazi medicinske marihuane još uvijek u formi inicijativa, u zapadnim zemljama sve više odobravaju korištenje proizvoda na bazi kanabisa.

Kanabis se predstavlja kao opojna droga, ako ima više od 0.3 posto THC u sebi.