a 3
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 9, 2021 @ 9:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Austrija je uvela nove mjere za borbu protiv rastućeg nivoa zaraze koronavirusom, pa je od danas ulazak u restorane, prisustvo sportskim događajima ili korištenje ski-liftova u zemlji dozvoljeno samo vakcinisanima i onima koji su se oporavili od koronavirusa. Isto pravilo važi i za hotele i frizerske salone. 

NER FIT

Doprinos suzbijanju pandemije

Vicekancelar Verner Kogler rekao je za austrijsku televiziju da vjeruje da ovo može dati snažan doprinos suzbijanju pandemije, te naveo da bi regionalne vlasti mogle uvesti još oštrije mjere ako smatraju da su neophodne, uključujući lokalnu blokadu kao posljednje sredstvo.

U Austriji više od četvrtine starijih od 12 godina i dalje nema potvrdu o vakcinaciji, što se navodi kao jedan od glavnih razloga za naglo povećanje broja zaraženih i prijema u bolnicu.

Sedmodnevna incidencija u Austriji trenutno iznosi 599,6 na 100.000 ljudi. U Gornjoj Austriji i u regionu Salcburga, dvije savezne pokrajine sa najnižim nivoom prihvatanja vakcina, incidencija je već premašila granicu od 900. Tokom vikenda zabilježen je porast broja vakcinisanih u cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Besplatni PCR testovi

Nove mjere uvode se postepeno u periodu od četiri nedjelje, tokom kojih će biti dovoljni dokaz o prvoj vakcini i negativan pi-si-ar test. Djeca do 12 godina izuzeta su od propisa, a negativan test je dovoljan za uzrast od 13 do 15 godina.

Ljudi koji se ne mogu vakcinisati zbog medicinskih razloga mogu nastaviti da učestvuju u javnom životu uz ljekarsko uvjerenje i pi-si-ar test. U Austriji su brzi i PCR testovi besplatni za sve – navodi “DPA”.

LIDER