Portal 072info

“U Austriji su najlošije plaćeni pekari, imaju plaću oko 1.300 eura”

Cilj posjete predstavnika ovog austrijskog sindikata je da se umreže sa sindikatima u BiH

U Austriji radnici u metalnoj industriji imaju plaće i do 3.000 eura – rekao je jučer novinarima u Tuzli generalni sekretar Sindikata za proizvodnju u Beču Toni Steinmetz, koji zajedno s tridesetak predstavnika ovog sindikata boravi u posjeti Sindikatu hemije i nemetala Federacije BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mi imamo 114 kolektivnih ugovora. Najlošije su plaćeni pekari i mlinari. Oni imaju oko 1.300 eura mjesečnu plaću. U metalnom sektoru je to drugačije. Kvalificirani radnici, koji su završili zanat, imaju platu oko 2.300 eura, a pravi majstori i do 3.000 eura mjesečno – ističe Steinmetz.

Cilj posjete predstavnika ovog austrijskog sindikata je da se umreže sa sindikatima u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mi ne želimo da u EU dođe neko s niskim plaćama. To je za obje strane loše. Iz BiH odlazi visokokvalificirana radna snaga i mladi, a mi u Austriji imamo ‘importiranu’ nezaposlenost. Naše firme onda dolaze u BiH, ne cijene radne zakone niti kolektivne ugovore što je za obje strane loše. Smatramo da se sistem treba mijenjati jer trebate dostići barem 70 posto prosjeka naših plaća, jer tako ćete sačuvati radna mjesta. Više plaće osiguravaju i kvalitet rada – pojasnio je Steinmetz.

Iako su radnici u Austriji dobro plaćeni, Sindikat za proizvodnju grada Beča se i dalje, kaže, bori za prava radnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Borimo se, jer od prošle godine imamo Vladu koja je promijenila zakon o radnom vremenu. Sada je poslodavcima dozvoljeno da radnici mogu raditi i do 12 sati dnevno. Oni to mogu narediti, ali mi smo se izborili da radnici imaju stopostotni dodatak na dodatno radno vrijeme. Ali Vlada zato smanjuje socijalne standarde i želi privatiziranje zdravstvenog sistema. Toga se bojimo, jer je to za sve ljude lošije – kaže Steinmetz.

Naglašava da Sindikat nastavlja borbu da se prava radnika u Austriji ne umanjuju, a u toj borbi žele pomoći i sindikatima u BiH čiji su radnici, kao je rekao, najlošije plaćeni u EU.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME