Portal 072info

U avionskoj nesreći 102 osobe poginule, jedna preživjela

avion

U nesreći kada se na istoku Alžira srušio vojni avion, poginule su 102 osobe, a jedna je preživjela, saopštio je zvaničnik civilne odbrane Farid Nečad.

Nečad nije iznio nikakve druge detalje o preživjelom, osim da je, kako je prenio AP, prebačen u bolnicu u gradu Konstantinu. Do sada su pronadjena tijela 71 nastradale osobe. U avionu je bilo 99 putnika – vojnika i članova njihovih porodica – kao i četiri člana posade.

Avion tipa “C-130 Herkules” letio je iz vojne baze u gradu Tamanraset na jugu zemlje za grad Konstantin, a srušio se tokom loših vremenskih uslova na oko 380 kilometara istočno od Alžira, prestonice istoimene države, javio je alžirski radio.

Nesreća se dogodila u planinskoj oblasti provincije Um El Buagi (Oum El Bouaghi), a uzrok bi, prema prelimiranim podacima, mogli biti loši vremenski uslovi – slaba vidljivost u kombinaciji sa obilnim snežnim padavinama i jakim vjetrom koji su zahvatili region posljednjih dana.

Agencija AP prenosi izjave svedoka da je avion jednim dijelom udario u planinu, a potom se srušio te da se raspao na tri dijela. Nesreća se dogodila navodno kada je avion počeo da se spušta ka Konstantinu i kada je izgubio vezu sa kontrolnim tornjem.

U potrazi i spasilačkoj operaciji učestvuju pripadnici vojske i civilnih službi, a okolne bolnice su u stanju pripravnosti kako bi odmah mogle da zbrinu eventualne preživjele, naveo je nezavisni list “El Vatan”.

Tamanraset, pustinjski grad na dalekom jugu Alžira nedaleko od granice sa Malijem, glavna je baza za alžirske vojne operacije na jugu. Tamo su posljednjih mjeseci stacionirane dodatne trupe i oprema sa ciljem da se pojača nadzor nad alžirskom granicom sa Malijem i Libijom.

Sve do danas, najteža avionska nesreća u istoriji Alžira dogodila se 2003. godine kada je 102 ljudi poginulo pošto je putnički avion udario o ivicu piste u Tamanrasetu.

Podijelite članak