U Banovićima će se graditi najjača solarna elektrana u BiH, proizvodit će struju za rudnik

Početkom iduće godine u Banovićima bi trebala početi izgradnja najjače solarne elektrane u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Klix.ba načelnik te općine Bego Gutić. Kako saznajemo, proizvedena električna energija inicijalno će se koristiti za rad tamošnjeg rudnika uglja.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Općina Banovići ulaze u zajednički projekt izgradnje solarne elektrane u ovoj općini koja je poznata po tradicionalnoj proizvodnji uglja. Prema prvim informacijama, vrijednost investicije je 15 miliona konvertibilnih maraka.

EPBiH daje novac, a općina zemljište

Kako je za Klix.ba kazao načelnik Banovića Bego Gutić, solarna elektrana bi trebala biti jačine do deset megavati te će po svojim karakteristikama biti najjača ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu, ali i Bosni i Hercegovini.

“Za deset do 15 dana očekujemo zvanično potpisivanje ugovora s Elektroprivredom BiH jer su nam ostala na dogovaranju još dva detalja. Čim to dogovorimo, zvanično ćemo objaviti potpisivanje dokumenta. Oni su investitori, a mi im za izgradnju te solarne elektrane dajemo zemljište na korištenje u vremenskom periodu od 25 godina”, kazao nam je Gutić.

Prema trenutnim tržišnim cijenama vrijednost investicije je okvirno 15 miliona konvertibilnih maraka, a prema Gutićevim riječima, nakon potpisivanja ugovora Elektroprivreda BiH će odmah objaviti tender za projektovanje elektrane i izvođača radova.

“Mi smo insistirali da električna energija proizvedena u ovoj elektrani bude direktno usmjerena Rudniku mrkog uglja u Banovićima, s obzirom na to da se radi o zemljištu koje je u općinskom vlasništvu, a nalazi se u neposrednoj blizni pogona rudnika, površinskog kopa i transportnog sistema. Prema trenutnim informacija, otprilike će tako i biti”, otkrio nam je Gutić.

Uštede za rudnik

Dugoročno, ovaj projekt bi pozitivno mogao utjecati na banovićki rudnik u vidu ušteda novca koji je namijenjen za električnu energiju, a s druge strane Gutić ističe da se šalje i pozitivna poruka vezano za proizvodnju “zdrave, odnosno zelene” energije.

“Pokazujemo da se to može raditi i u 100-postotnim rudarskim sredinama. Cilj nam je da razbijamo tabue jer smo mi ušli i u određene projekte energetske dekarbonizacije sa Svjetskom bankom i UNDP-ijem te i na ovaj način šaljemo poruku da možemo uspjeti u proizvodnji čiste zelene energije kao općina koja je ovisna o rudarstvu i rudniku”, naglasio je Gutić.

Ukoliko se sve bude odvijalo predviđenom dinamokom, početkom iduće godine mogla bi početi izgradnja solarne elektrane, a rok za završetak radova je 18 mjeseci. Instalacija elektrane predviđena je na lokalitetu Selo II – Mjesna zajednica Banovići Selo.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE