2021 02 05T161547Z 864036453 RC2GML9D6GIP RTRMADP 3 HEALTH CORONAVIRUS LEBANON VACCINE 750x523 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

U Institut “Torlak” u Beogradu je dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V.

Avion sa supstancom stigao je iz fabrike “Generijum”, u Vladimirskoj oblasti, poslije podne na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, javio je Tanjug.

Ministar u Vladi Srbije i predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović rekao je juče da je riječ o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente jedan.

“Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente dva. Očekujemo da će `Torlak` u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik komponente jedan i komponente dva”, rekao je Popović.

Kontrola uzoraka

On je naveo da će nakon proizvodnje vakcine na “Torlaku”, po 18 uzoraka od svake serije, biti upućeno na ruski Institut Gamaleja, gdje će se izvršiti kontrola uzoraka, a poslije toga vakcine će moći da budu puštene u promet, saopšteno je iz Vlade Srbije.

“Očekujemo da se to dogodi u roku od tri nedelje od kada uzorci pristignu u Gamaleju”, naveo je Popović koji se trenutno nalazi u Moskvi.