AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

U Njemačkoj je do sada zabilježen 31 slučaj pojave ugrušaka nakon cijepljenja vakcinom AstraZeneca, piše Deustche Welle.

Dvije glavne berlinske klinike, „Charite“ i „Vivantes“, privremeno su u utorak zaustavile vakcinaciju svojih uposlenica mlađih od 60 godina cjepivom AstraZeneca zbog novih slučajeva tromboze u Njemačkoj kod cijepljenih ovim cjepivom.

– Ovaj korak je po mišljenju odgovornih u „Chariteu“ nužan zbog toga što su se u međuvremenu pojavili novi slučajevi pojave ugrušaka u mozgu kod žena u Njemačkoj koje su primile cjepivo AstraZeneca – saopćeno je iz najveće berlinske klinike.

Također je saopćeno da se kod 16.000 vakcinisanih zaposlenih u „Chariteu“, od kojih je najveća većina cijepljena AstraZenecom, do sada nisu pojavili slučajevi tromboze, ali da uprava klinike želi pričekati rezultate novih ispitivanja koji bi trebali razjasniti povezanost ugrušaka i ovog cjepiva.

Oko dvije trećina osoblja bolnice Charite do sada je vakcinisano, a oko 70 posto onih koji su dobili prvo cjepivo cijepljeno je AstraZenecom.

Slično je postupio i „Vivantes“, druga po veličini klinika u njemačkom glavnom gradu. Glasnogovornica klinike rekla je da je zaustavljanje cijepljenja mlađih žena cjepivom AstraZenece potez koji je napravljen iz opreza.

U Njemačkoj je do sada zabilježen 31 slučaj pojave ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca.

Okrug Euskirchen na zapadu zemlje je već prije nekoliko dana obustavio cijepljenja ovim cjepivom nakon što je jedna 47-godišnjakinja preminula od posljedica stvaranja ugruška.

Njemačka je prije nekoliko sedmica u potpunosti na nekoliko dana zaustavila cijepljenje AstraZenecom koje je nastavljeno nakon što je Evropska agencija za lijekove ovo cjepivo proglasila sigurnim.

Mnoge evropske zemlje zaustavile su početkom mjeseca cijepljenje cjepivom britansko-švedske firme dok traje ispitivanje slučajeva kod kojih je došlo do navedenih komplikacija.

Većina ih je do sada ponovno počela cijepiti tim cjepivom. Francuska je međutim, unatoč uputama evropskog medicinskog regulatora, 19. marta objavila da će to cjepivo davati samo ljudima od 55 i više godina. Tu je odluku potkrijepila dokazima da se ugrušci uglavnom pojavljuju kod mlađih ljudi.

Kanadski zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su objavili da više neće nuditi cjepivo AstraZenece mlađima od 55 godina i traže nove analize djelovanja i rizika cjepiva temeljeno na dobi i spolu, prenosi Deustche Welle.