vozila
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Općina Ravno, koja, prema podacima na njihovoj službenoj stranici, ima ukupno 1.391 stanovnika, nabavlja novu, crnu metalik limuzinu za potrebe Ureda načelnika ove općine u vrijednosti od 65.000 KM bez PDV-a, iako, prema mišljenju stručnjaka, jeftiniji automobil može ispuniti sve tražene zahtjeve.

Općina traži crnu metaliziranu limuzinu, sa dizelskim motorom, dok od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje vanjska osvrtna ogledala, elektro podesiva i grijana, sa automatskim zatamnjenjem na vozačevoj strani, multifunkcijski kožni upravljač, tvornički ugrađen radionavigacijski uređaj sa ekranom osjetljivim na dodir, bluetooth interface za mobilni telefon, tekstilne prostirače naprijed i nazad, kao i putno računalo te automatski trozonski klima-uređaj.

Kako je navedeno na njihovoj stranici, ova općina sveukupno broji 1.391 stanovnika u 55 naseljenih mjesta, piše BIRN.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala objašnjava da same specifikacije nisu toliko sporne, ali da jeste vrijednost automobila, s obzirom da je riječ o maloj općini. Kako kaže, do sada su veće općine nabavljale luksuzna vozila, ali sada su to počele činiti i općine s manjim brojem stanovnika, za koje je upitno za šta će takav automobil uopće koristiti.

“Jedan skromniji, pristupačniji automobil može da ispoštuje sve zahtjeve svih funkcionera na svim nivoima, a kamoli općinskih načelnika ili službi”, kaže Ožegović.

Napominje da je vrijeme pandemije koronavirusa, ali kao da općine širom BiH nije pogodila ova pandemija, nego “pandemija luksuza”, jer svi nivoi vlasti uopće ne štede niti se posvećuju borbi protiv nastupajuće pandemije, već kupuju luksuzne robe.

Na upit BIRN-a BiH putem e-maila zašto se u jeku pandemije kupuje ovako skupo vozilo, sa službene e-mail adrese Općine je odgovoreno “zato”, a na pitanje da li je kupovina opravdana odgovoreno je “da”.

Iz Općine su također poslali Odluku o nabavci stalnog sredstva – putničkog motornog vozila, koju je donijelo Općinsko vijeće Ravno na drugoj sjednici, održanoj 20. maja ove godine, te Odluku o prodaji putničkog motornog vozila, koje već imaju u posjedu, sa početnom cijenom 14.500,00 konvertibilnih maraka (KM).

Rok za podnošenje prijava na ovaj tender je 28. juli.