37a96dbd7ce3ddf94d93f382709c6139
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 7, 2021 @ 11:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Nešto više od 20 posto anketiranih građana Bosne i Hercegovine nikada nije koristilo internet, prvi su podaci ovogodišnjeg istraživanja koje je objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

NER FIT

Interesantan je podatak da svi studenti, dakle njih sto posto, koristi internet, a anketa je dala odgovor i na pitanje za šta ga građani najviše koriste, kakve su nam navike.

Istraživanje korištenja informaciono-komunikacijskih tehnologija obuhvatilo je uzorak od 8.110 domaćinstava.

Prema objavljenim podacima, pristup internetu ima 75,5 posto domaćinstava i ovo je u porastu u odnosu na 2020. godinu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Pristup internetu nema 24,2 posto domaćinstava, a ostalih 0,3 posto ne znaju imaju li pristup internetu.

Kada su u pitanju pojedinci, njih 20,3 posto nikada nije koristilo internet, 75,7 posto građana je koristilo internet unutar tri mjeseca, a tri posto ga je posljednji put koristilo prije više od godinu.

Skoro podjednako internet koriste i muškarci i žene.

Internet koristi i 57,5 posto penzionera, oko 80 posto nezaposlenih, više od 93 posto zaposlenih i sto posto studenata.

Kada je u pitanju stepen obrazovanja, 93,3 posto visokoobrazovanih koristi internet, 82,7 posto onih sa završenom srednjom školom, te oko pola onih sa završenom osnovnim školom.

Najčešći razlog korištenja interneta su telefoniranje i videopozivi (92,6 posto), a slijedi slanje poruka preko aplikacija pout Vibera i Messengera (82,3 posto) i čitanje portala i online novina sa 72,8 posto.

Građani internet koriste i za traženje informacija o robi i uslugama (67 posto), a najslabije za učešće na društvenim mrežama (65,6 posto).

Preko interneta se najviše naručuje odjeća i obuća, te daleko ispod slijedi dostava hrane.

– Svrha ovoga istraživanja je prikazati nivo upotrebe računara i ostalih informaciono-komunikacijskih tehnologija – naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

LIDER