U BiH 49,4 posto stanovnika po nekom osnovu socijalno isključeno

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prema procjeni indeksa opće socijalne isključenosti u Bosna i Hercegovini 49,4 posto stanovnika po nekom osnovu socijalno je isključeno, što BiH svrstava ne treće mjesto u zemljama regiona, a ovaj indeks lošiji je još samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Istaknuto je to na okruglom stolu o temi “Prema Evropskoj uniji – ključni problemi socijalnog uključivanja u BiH” kojeg su organizirali Fondacija za socijalno uključivanje u BiH i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju.

Učesnici ovog skupa podvukli su da su socijalno uključivanje i prava marginaliziranih grupa u vrhu prioriteta procesa evropskih integracija, a BiH je daleko od evropskog standarda prema parametrima životnog standarda, zdravlja, obrazovanja, društvene uključenosti i pristupa servisima.

Generalna sekretarka Federalnog saveza paraplegičara, koji okuplja jednu od ugroženih kategorija društva, Elvira Bešlija istaknula je da ovakvi projekti ukazuju na probleme s kojima se ova populacija suočava, a jedan od njih je diskriminacija.

– Živimo u državi gdje nam nije omogućen pristup stambenim objektima, institucijama, ali ni ortopedskim pomagalima. Također, diskriminirani smo po raznim osnovama, ali diskriminacija u BiH sistemski je ozakonjena – smatra Bešlija.

Autori dokumenta “Prema Evropskoj uniji – ključni problemi socijalnog uključivanja u BiH” Žarko Papić i Maida Fetahagić naglasili su da će BiH kada dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji morati raditi na ovim pitanjima.

Na okruglom stolu zapravo je predstavljeno prvo istraživanje u tom smislu i predstavlja pripremu za proces pridruživanja Evropskoj uniji, a Papić ocjenjuje da je BiH veoma daleko od evropskih standarda, politika i praksi.

On je kao prvi problem u BiH izdvojio demografsku sliku, a potom siromaštvo te je kao treći problem naveo diskriminaciju koja je, za razliku od drugih zemalja, sistemski uvedena u zakone i Ustav BiH.

Iznio je i podatak da je BiH od 2013. godine napustilo 173.000 ljudi, ali problem predstavlja i negativni prirodni priraštaj imajući u vidu činjenicu da je u posljednjih pet godina 35.000 osoba više umrlo nego se rodilo te Papić naglašava da je odlazak iz BiH, uz siromaštvo, uzrokovan i “bijelom kugom”.

– Ne postoji ozbiljna porodična i dječja zaštita u BiH. Ukoliko uzmete zajedno negativni prirodni priraštaj i odlazak dođe se do brojke od 208.000 što znači da je u BiH za 5,8 posto manje stanovništva u odnosu na popis iz 2013. godine – pojasnio je Papić.

Kada bi se pravila projekcija za petogodišnje periode to bi značilo da za 85 godina u BiH neće biti stanovnika, ali o tome, tvrdi Papić, niko ozbiljno ne vodi računa.

Izrazio je bojazan da će Evropska komisija u izvještaju o napretku BiH napraviti birokratsku grešku fokusirajući se samo na političke segmente, koju su važni, ali se mogu rješavati, no suštinske stvari poput evropskih standarda u socijalnim politikama neće biti u prvom planu.

Ovaj dokument izrađen je u okviru projekta “Izgradnja zagovaračke platforme za socijalnu uključenost u BiH” pod motom “Zastani i poslušaj” kojeg podržavaju Evropska unija i UNICEF.

Fena