U BiH 61 funkcioner obavlja dodatne funkcije u institucijama

Transparency International u BiH predstavio je danas registar nosilaca javnih funkcija.  

U BiH, prema ovim podacima, 61 funkcioner na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, trenutno obavlja dodatne funkcije u institucijama, javnim ustanovama i javnim preduzećima.

Kako je istaknuto, mnogi od njih su proveli dio ili cijeli mandat u direktnom sukobu interesa. Za svakog od nosilaca ostavljena je opcija da se prijavi greška.

U registru postoji i opcija da se pretražuje prema institucijama.

Sadrži podatke o 763 izabrana zvaničnika trenutno, a informacije se prikupljuju prema zvaničnim podacima iz institucija kao i na osnovu Zakona o pristupu informacijama. Brojni od njih obavljaju po dvije ili tri funkcije u javnom sektoru gdje se njihovi privatni interesi često prepliću sa javnim.

U FBiH za hiljade javnim funkcionera nema ko da utvrdi sukob interesa jer ne postoji komisija za to. A unapređenje zakona o sukobu interesa jedan je od 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

Od fukcionera koji obavljaju duple funkcije, njih 14 su istovremeno poslanici i članovi Vlade na različitim nivoima vlasti. Tako je istaknuto na konferenciji za medije Transparency Internationala u BiH.

To bi trebalo biti zabranjeno nedavnim usvojenim izmjenama Izbornog zakona BiH, koje su prošle Predstavnički dom PS BiH. Ukoliko se to potvrdi i u Domu naroda, poslanici će morati zamrznuti svoje mandate u skupštinama do okončanja mandata na izvršnim funkcijama.

Trenutno 25 izabranih zvaničnika su istovremeno i direktori javnih ustanova i javnih preduzeća, dok njih 20 su dio upravnih i nadzornih odbora. 

Ovaj registar je dostupan građanima na web stranici transparentno.ba.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE