1629305964 vakcinacija 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 30, 2021 @ 15:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

U Bosnu i Hercegovinu stigla su tri miliona doza vakcina raznih proizvođača od početka godine. U isto vrijeme vakcinisano je oko 25 posto prvom, te 22 posto građana drugom dozom.

Zbog isteka roka trajanja, uskoro bi trebalo biti uništeno 500.000 doza vakcina, uglavnom proizvođača Astra Zeneca.

Nadležni tvrde da je većinom riječ o doniranim vakcinama kojima je istekao rok trajanja.

  • Početkom godine građani Bosne i Hercegovine masovno su išli u susjedne zemlje, uglavnom u Srbiju, kako bi se vakcinisali. Krivili su bh. vlasti što nisu osigurali dovoljno vakcina. Sada imamo drugačiju situaciju, vakcina ima dovoljno, ali ne i građana zainteresiranih za to.

Rijetko koja tema polarizira građane naše zemlje, ali i svijeta, kao tema vakcinisanja. Oni koji se još nisu vakcinisali, sumnjičavi su koliko vakcine štite od zaraze.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Drugi, pak, vjeruju u nauku, te su sigurni da vakcinisanjem smanjuju rizik od pojave teških oblika zaraze:

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo više od tri miliona vakcina raznih proizvođača. Najviše putem donacija, više od milion i pol doza, a nešto manje – oko milion i 200.000 ih je stiglo izravnom nabavom, javlja BHRT.

U Federaciji BiH rok trajanja istekao je za više od 200.000 vakcina, koje će biti uništene u narednom periodu. U Republici Srpskoj rok je istekao za više od 300.000 doza, najviše Astra Zenece, te nešto manji broj Sinovac proizvođača.

LIDER