korona bih 696x392 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzična ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu izvršeno je sekvenciranje 36 novih uzoraka koji su uzeti od 1. do 13. jula.

Gama varijanta

Utvrđena je cirkulacija četiri različite varijante SARS-CoV-2, od kojih tri spadaju u tzv. varijante od gobalne zabrinutosti. Delta varijantna linija SARS-CoV-2 virusa utvrđena je tako kod ukupno 14 uzoraka i to u sedam uzoraka dostavljenih iz Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, pet uzoraka dostavljenih iz Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla i dva iz privatne zdravstvene ustanove Eurofarm poliklinika centar, kaže za Oslobođenje virusolog i šef Laboratorije prof. dr. Teufik Goletić.


Potom je u 12 uzoraka, nastavlja dr. Goletić, utvrđeno da i dalje cirkulira alfa varijanta SARS-CoV 2 virusa i to iz tri uzorka dostavljena iz INGEB Instituta, tri iz Zavoda pri SKB-u Mostar, zatim šest uzoraka iz naše vlastite arhive i ono što je najinteresantnije, u jednom uzorku dostavljenom iz SKB-a Mostar utvrđena je gama varijanta SARS-CoV 2, tzv. brazilski soj. Stoga prof. dr. Goletić upozorava da je veoma važno što prije provesti program masovne vakcinacije u FBiH i u BiH.


Govoreći o američkim ispitivanjima primjene i treće doze u vakcinaciji protiv koronavirusa, klinički imunolog prof. dr. Jasenko Karamehić kaže za Oslobođenje da se takve dileme javljaju s obzirom na pojave novih sojeva koronavirusa u smislu da li su dosadašnje vakcine

image

– Stalno se unapređuje vakcina i za nove sojeve virusa. To nije težak proces, to se u hodu vrlo brzo radi. Međutim, do sada su, koliko sam u toku, sve ove vakcine dovoljno sigurne da nas zaštite od svih novonastalih sojeva, kaže dr. Karamehić, naglašavajući da je Američka agencija za lijekove i hranu potvrdila da nema potrebe za trećom dozom Pfizer vakcine, da su prve dvije dovoljne, ali da će se kroz monitoring vidjeti kakvo je stanje i prema tome reagovati.

30 novozaraženih

U Bosnu i Hercegovinu jučer je dopremljeno još 120.000 doza vakcina AstraZeneca protiv Covid-19, objavio je na Twitteru pomoćnik ministrice civilnih poslova BiH Dušan Kojić. U pitanju je kontingent vakcina koji je donacija Grčke. Austrijski kancelar Sebastian Kurz je najavio da će njegova država Zapadnom Balkanu donirati još milion doza vakcina protiv koronavirusa, a čiji je proizvođač kompanija AstraZeneca.


Prema posljednjim izvještajima, u našoj zemlji je prijavljeno 30 novozaraženih.