AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Brojevi zaraženih i preminulih i dalje zabrinjavaju. U BiH u posljednja 24 sata bilježi 711 novozaraženih, a preminulo je 17 osoba oboljelih od virusa korona. Pune se bolnički kapaciteti, a zdravstveni radnici najavljuju novi val virusa korona. I dok u BiH stižu novi sojevi virsa, sve je neizvjesnije kada će stići vakcine.

Ponovo se pune COVID odjeljenja širom zemlje. Na KCUS-u proširuju kapacitete, a laboratorije otkrivaju nove sojeve virusa.

“Situacija je jako teška, smatramo da ulazimo u novi val kao što smo imali u novembru, vrlo brzo raste incidenca i broj oboljelih”, rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

U BiH, prema ispitivanjima Veterinarskog fakulteta deset sojeva cirkuliše, dva brinu.

“Riječ je o britanskom soju, i s druge strane riječ je o soju koji još nije dobio status varijente koja zabrinjava – češkom soju”, naveo je Teufik Goletić sa Veterinarskog fakulteta UNSA.

Ovaj soj nema status zabrinjavajućeg, ali vijesti koje stižu iz Češke brinu.

“Prihvatili su pomoć Njemačke kako bi njihovi pacijenti bili smješteni u Njemačkoj”, dodao je Goletić.

I BiH, tačnije FBiH prihvatila je pomoć. Pomoć Srbije, donaciju 5.000 doza vakcina za medicinske radnike. Svaka pomoć je dobrodošla jer je nabavka vakcina sve neizvjesnija.

“Dvadeset miliona stoji četiri mjeseca na COVAX i mi smo spremni, i sa hladnim lancem i sa svim, ali ne dobijamo vakcinu”, kazao je Čerkez.