“U BiH dominira uvoznički lobi uz podršku politike”

6f58f26100eaec28d8395a5c87156539

Krajem prošle godine, 28. decembra, poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nakratko su blokirali granične prijelaze Bosanska Gradiška i Rača kod Bijeljine čime su iskazali nezadovoljstvo prekomjernim uvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te radom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Šta se desilo u međuvremenu? Prema riječima Save Bakajlića, predsjednika Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice i jednog od organizatora prošlomjesečnih protesta, nema nikakvih pomaka.

– U roku od nekoliko dana, najvjerovatnije u Sarajevu, održat ćemo sastanak poljoprivrednih proizvođača iz cijele BiH na kojem ćemo odlučiti o narednim koracima. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarca, čiju ostavku tražimo zato što ništa nije uradio na zaštiti domaće proizvodnje, nije se udostojio da primi našu delegaciju. Ništa nije ispoštovao kada je u pitanju zaštita domaće proizvodnje. Nevjerovatno da BiH nema robne rezerve, a istovremeno imamo viškove mlijeka, kukuruza… – kaže Bakajlić.

Poljoprivrednici imaju jasne zahtjeve.

– Želimo da se zaustavi nekontrolisani uvoz. To nas uništava. U BiH dominira uvoznički lobi uz podršku politike. Vidite, u BiH se proizvodi 30 posto od ukupne količine potrebne bh. stanovništvu. I to se nastoji uništiti. E pa mi to nećemo dozvoliti – poručio je Bakajlić.

Faktor

Prethodni članakNjemačka očekuje rast ekonomije od tri posto tokom 2021.
Sljedeći članakU 2020-toj godini kupljeno samo 6.910 novih automobila