Portal 072info

U BiH hapšenja zbog malverzacija o šteti nakon poplava

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć akciju kodnog naziva “Sailor” na području Banje Luke i Mostara, a u akciji su slobode lišene četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, protivzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć akciju kodnog naziva “Sailor” na području Banje Luke i Mostara, u kojoj su slobode lišene četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, protivzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pomenute osobe sumnjiče se da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, iskoristivši stanje prirodne nesreće u BiH, vršili određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim firmama, tako što su falsificirali i sačinjavali lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu nego što jeste radi izbjegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH navodi da je, provodeći istragu u predmetu organiziranog kriminala, došlo do saznanja, da su vlasnici jedne od firmi sa prostora BiH izmjestili veliku količinu robe namijenjene prodaji, te sačinili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima uslijed katastrofalnih poplava, koje su prije dva mjeseca zahvatile BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U okviru akcije “Sailor” pretreseni su objekti na šest lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresi objekata kojima je obuhvaćeno više pravnih osoba nastavljaju se i danas. Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po nalozima Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e u Banjoj Luci, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu. Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informisana, saopćeno je iz SIPA-e.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Anadolija

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)