Portal 072info

U BiH i regiji traga se za još 12.000 nestalih osoba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Nažalost, u rješavanju sudbine nestalih osoba došlo je do stagnacije u cijelom regionu, a porodice polako gube nadu da će ikada pronaći najmilije.

U Sarajevu je jučer održana regionalna konferencija o rješavanju pitanja nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije iz perioda 1991 – 1999 godina pod nazivom “Gdje je” u kojoj su učestvovale porodice, predstavnici institucija vlasti, vladine komisije za traženje nestalih, Institut za nestale osobe BiH, predstavnici tužilaštava i međunarodnih organizacija. Kako je rekla predsjednica Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije Semina Alekić, održane su tri tematske sesije, a podaci nisu optimistični.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Na području cijele regije traga se za još oko 12.000 nestalih, od čega je između 7.000 i 8.000 s područja BiH. Porodice još uvijek podnose zahtjeve za traženje nestalih toliko godina nakon rata jer s ih kriteriji ranije ograničavali, a mnogi su bili raseljeni i van svojih zemalja, pa to nisu mogli uraditi ranije”, kazala je Alekić.

Foto: H. M./Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Foto: H. M./Klix.ba

Od početka ove godine registrovan je vrlo mali broj identifikacije posmrtnih ostataka, a arhiva i dalje predstavlja prepreku za dokaze koji bi pomogli u rješavanju sudbine nestalih osoba. Konstatovano je da postoji regionalna saradnja vladinih komisija za traženje nestalih osoba, ali tu saradnju treba unaprijediti traženjem novih mehanizama i tehnologija. Postoji i regionalna saradnja tužilaštava za ratne zločine, ali i dalje postoje prepreke i ograničenja za prekograničnu saradnju.

“Tražili smo izradu regionalne liste nestalih osoba kako bi se spriječila manipulacija brojevima i da naši članovi porodica ne bi bili samo brojke. Regionalna lista još nije gotova”, kazala je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Apelovali su na sve one koji imaju bilo kakva saznanja o potencijalnim mjestima i lokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica da proslijede te informacije institucijama koje se bave nestalim osobama, da će njihov identitet biti zaštićen.

“U kosturnicama ima veliki broj posmrtnih ostataka koji su tu dugi niz godina. Upućujemo apel porodicama koje su izvršile prepoznavanje svojih najmilijih klasičnom metodom (direktnim pregledom), da daju i uzorak krvi kako bi tu identifikaciju potvrdili. Apelujemo i na sve porodice koje traže nestale da daju uzorak krvi i olakšaju identifikacije”, kazala je Ljiljana Alvir iz UO Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih.

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME