U BiH i sladoled poskupio: Kugla sada košta 2 KM! 

Cijene goriva, namirnica znatno su poskupile. Međutim, poksuipo je i sladoled. Cijene su, kako je zabilježila ekipa “Avaza” u Sarajevu sada više od 0,50 KM do 1 KM! 

Kugla sladoleda je 2 KM, a bila je 1,50 KM. Najeftiniji sladoled na štapiću bio je 0,50 KM, a sada je 0,60 KM. Također, ima i sladoleda koji su po 1,50 KM, 2 KM ili 2,50 KM, ovisno o okusu i brendu.

Porodični sladoledi koji su se mogli kupiti za 4 KM, sada iznose 6,50 KM pa čak i do 11 KM.

Visoke cijene

Kako je za „Avaz“ kazao Eldar Kavgić, cijene „divljaju“.


– Po pitanju svega, cijene su visoke. Što se tiče sladoleda, stiže vrijeme sladoleda, tako da će se vjerovatno odraziti na potrošače da će biti manje konzumenata i generalno ne znam dokle ovo više ide. Jako teško, izuzetno teško se može preživjeti, jer nesrazmjerno rastu cijene u odnosu na plate – rekao je Kavgić.

Vole sladoled

Ramiza Softić kazala je da voli sladoled.

– Ponekad umjesto kafe s kolegicom jedem sladoled i baš nam dobro dođe. Koliko je sad kugla? Kugla je bila 1,50 KM, a negdje i 1 KM. Teško se može preživjeti, ali borimo se, znate kako je – rekla je Sotić.

Dodala je da penzioneri sebi raspodjele novac na određene proizvode.

– Na hranu i povrće, meso, malo voća trošimo najviše novac. Dok platimo režije, malo djeca dodaju i bude dobro – rekla je Softić.

Sve poskupilo

Enver Barlov istakao je da je sve poskupilo.

– Sladolede ne jedem i ne gledam. To možda mlađe osobe jedu. Preživjeti se može, ali teško. Dok kupim lijekove, hranu, režije, ostane vrlo malo – kazao je Barlov.

Poželjnija situacija

Biljana Malikanović izjavila je da je većina cijena porasla, ali smatra da tek očekuje malo povoljnija situacija.

– Za grijanje su cijene sada katastrofalne, kompletan zadnji period je takav. Kada je riječ o namirnicama neke cijene su naduvane a neke i nisu. Da li se može preživjeti, pitanje je koje je relativno, manjina koja nema finansijskih problema vjerovatno na to i ne obraća pažnju, a ljudi koji rade, penzioneri pogotovo ako plaćaju režije teško, odnosno najskromnije oni su na granici siromaštva. Ovo je jedan grubi kapitalizam bez milosti – kazala nam je Malikanović.

Sve je teže

Jedna gospođa koja je željela ostati anonimna kazala je kako je sve poskupilo. Istakla je da se teško može preživjeti, a da novac troši na svakodnevne potrepštine hljeb, mlijeko, sir, mliječni proizvodi.

Ermin Čengić prokomentirao je povećanje cijena.

– Poskupljenje sladoleda me nije nešto pogodilo, da budem iskren. Što se tiče poskupljenja, benzin je najgori. Bez hrane se može, ali benzin je najgori. Sve je teže i teže. Mi koji radimo nešto i možemo, ali penzionerima je teško.

Avaz