Portal 072info

“U BiH izborna kampanja faktički i ne prestaje”: Prve prijave poslate CIK-u

izbori 15
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo još dva mjeseca, a do početka predizborne kampanje nešto više od mjesec dana, predizborne aktivnosti i promocije političkih stranaka su počele. Prve prijave zadokumentovao je Transparency International BiH čiji su posmatrači, kako je saopćeno, u 69 lokalnih zajednica zabilježili slučajeve zloupotrebe javnih resursa i preuranjene izborne kampanje. Prijave su odaslane na adresu Centralne izborne komisije BiH.

U Centralnoj izbornoj komisiji zaprimili su nekoliko pojedinačnih prijava zbog objava na društvenoj mreži Facebook, ali je utvrđivanje prekršaja vrlo striktan proces, posebno tokom dokazivanja sponzorisanog oglašavanja. U Komisiju će stići i prijave koje su zadokumentovali posmatrači Transparency Internationala BiH, između ostalog – zbog preuranjene kampanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije svega to su HDZ i SDS sa bilbordima na kojima se čestita 30 godina rada ovih političkih stranaka i bilbord mladih SNSD-a na kojem se nalazi slogan ne damo svetinje. S obzirom na to da Izborni zakon propisuje da je bilo kakav oblik plaćenog oglašavanja zabranjen u ovom periodu, mi smo uputili prijave Centralnoj izbornoj komisiji sa fotografijama ovih oglasa. Još uvijek nismo dobili povratnu informaciju od Komisije. Obično se sve te prijave naknadno pregledaju i procesuiraju i eventualno izriču sankcije”, kazala je
Ivana Korajlić, Transparency international u BiH.

U Transparencyju tvrde da će im poseban fokus biti dokumentovanje zloupotreba javnih resursa. Kao primjer navode nedavni stranački poziv za dodjelu obrazaca Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nedavni primjer Stranke demokratske akcije koja je pozvala građane da u Zvoriku dođu u stranku i tamo dobiju obrasce za dodjelu pomoći povratnicima koje dodjeljuje nadležno Ministarstvo u Federaciji BiH. Ministar je iz iste izborne jedinice, i ako se ne varam, nosilac liste na lokalnom nivou”, dodala je Korajlić.

A šta o preuranjenoj kampanji, političkim porukama i zloupotrebama misle građani…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Anketa u Sarajevu:

Kada sam tokom posljednjih izbora bila posmatrač nosile su se otvorene vreće, jedina sam pitala – zašto to radite, šta je to… Policiju smo zvali, CIK-u prijavljivali i niko nije došao”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izmanipulišu ljude, dođu na kutiju da glasaju – bitno je da ja glasam za moje, za naše, a koji su to naši, koji su to moji? Mi smo svi naši”.

Ni ne treba da počne prije službenog roka kampanja, zašto bi počinjala”.

Anketa u Istočnom Sarajevu:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Veliki odlučuju ko će vladati, bar ja tako mislim. Teško da je u našoj moći da se mi nešto pitamo”.

Politika mi se stužila, politika me ostavila bez penzije i više ništa ne mislim. Svejedno mi je”.

Moj glas na ovim izborima će dobiti mlađi, ali sam ja zadovoljan sa ovom vlašću, nema razloga da izbjegavam istinu”.

Nikada se nije poštovalo trideset dana predizborne kampanje. Živimo u državi gdje izborna kampanja faktički i ne prestaje jer svake dvije godine imamo izbore. Izbori u našem susjedstvu imaju veliki uticaj na BiH, tako da mi stalno živimo neke izbore”, komentarisao je Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izborna kampanja počela je i prije 7. maja i Odluke o raspisivanju izbora, kaže Vehid Šehić, ističući da su političari svjesni da za nezakonito ponašanje ne postoje adekvatne sankcije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Koliko vrijedimo: Da li je već počela KUPOVINA GLASOVA za izbore?

072info.com

Lopov ponovo kandidat na lokalnim izborima

072info.com

Instagram blogerica iz BiH želi u Gradsko vijeće: Obećava borbu za mlade i njihovu bolju budućnost

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)