U BiH izvoz drvenog sektora za osam mjeseci veći za 32,4 posto

7 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Izvoz drvnog sektora BiH u osam mjeseci iznosio je 1.073.179.274 KM, što je više za 32,4 posto nego u istom periodu prošle godine, te za 21,2 posto u odnosu na osam mjeseci 2019. godine.

U posmatranom periodu ostvaren je uvoz od 303.610.139 KM, što je više za 3,4 posto u odnosu na osam mjeseci prošle godine, tako da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 353,4 posto.

Na sjednici odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva, pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, konstatovano je da su u osam mjeseci ove, u odnosu na isti period lani, sve grupe proizvoda imale veći izvoz, dok je u poređenju sa istim periodom 2019. manji izvoz proizvoda šumarstva, parketa i podova.

ČITAJ JOŠ:  Ratni veterani Spasoje, Mirko i Asim: U ratu od nas niko ništa nije dobio

Učešće izvoza grupe drvo i proizvodi od drveta bilo je 56,2 posto, dok je učešće izvoza namještaja i montažnih kuća iznosilo 45,8 posto, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na sjednici je istaknuto da su kompanije uložile velike napore kako bi ostvarile dobre izvozne rezultate, te da će zbog značajnog rasta cijena sirovina i repromaterijala, koji u nekim slučajevima iznosi i više od 100 posto, firme morati usklađivati prodajne cijena gotovih proizvoda, ali vodeći računa da budu konkurentne.

ČITAJ JOŠ:  Od COVID-19 preminuo 37-godišnjak

Članovi odbora su konstatovali da je nedostatak sirovine i dalje veliki problem, jer se još uvijek velike količine šumskih sortimenata, a posebno rezane građe izvoze, te naveli da je potražnja za proizvodima finalne prerade drveta velika, kao i da proizvođači ne mogu da prihvate sve narudžbe, zbog nedostatka sirovina.

I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plaće su jako visoki, tako da je pitanje da li će kompanije moći da podnesu rast minimalne plaće, iako su svjesni da do povećanja plaća mora doći kako bi zadržali radnike – naglašeno je na sjednici.

ČITAJ JOŠ:  Roditelji u brigama zbog početka nastave: Zdravlje djece i greške online sistema
GODISNJICA
MARKETING