U BiH je zakonom kažnjivo prskanje pješaka, evo kolike su kazne vozačima

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Skoro i nema pješaka kojeg, za vrijeme kišnih dana, automobil nije zalio vodom. U periodu kišnih i snježnih dana, vozači se muče sa gužvama na cestama, a pješake nerijetko nesavjesni vozači zaliju vodom.

Prema članu 112. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, vozač koji se kreće mokrim kolovozom u naselju dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara.

ČITAJ JOŠ:  25 godina imamo novu zastavu BiH, ali ne i pravilo o vertikalnom isticanju

Kazna za ovaj prekršaj je 30 KM.

Iz Ureda policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo kazali su nam da ne vode posebne evidencije o pješacima koji su poprskani na ulici. Pitali smo ih, također, na koji način se ovaj prekršaj može prijaviti ukoliko u blizini nema policijskog službenika, a iz MUP-a Kantona Sarajevo navode: “Ako se dogodi da pješaka vozač namjerno ili slučajno poprska u vožnji, potrebno je da se pješak obrati u najbližu policijsku stanicu i navedeno prijavi s napomenom da zapiše registarski broj tablica“.

ČITAJ JOŠ:  Bosanac pratio navigaciju pa se zaglavio sa skupocjenim Cadilacom: “Završio u minskom polju, bagerima ga izvlačili”

Zanimljivo

U nekim državama, prskanje pješaka vodom je ozbiljan prekršaj. U Velikoj Britaniji propisana je kazna do 5000 funti za čin nekompetencije, sebičnosti i agresivnosti u saobraćaju. Najčešći oblik kazne za nekulturne vozače je 100 funti i čak tri kaznena boda.

Savjet

Brzi prelazak automobilom preko lokvi možde potaknuti i opasan aquaplaning, gubitak kontrole nad vozilom, a nikad ne možete znati šta je ispod lokve – mogu to biti kamen ili rupa koji će oštetiti gumu ili naplatak. Svakako savjetujemo vozačima da vožnju prilagode uvjetima na putu i poštuju saobraćajnu signalizaciju, ali i da se pridržavaju saobraćajne kulture.

ČITAJ JOŠ:  Kakvo nas vrijeme očekuje u naredne dvije sedmice, bit će i snijega
GODISNJICA
MARKETING