U BIH JEDNOSTAVNIJE OSNOVATI STRANKU NEGO REGISTROVATI FIRMU: Šta vam je potrebno?

U BIH JEDNOSTAVNIJE OSNOVATI STRANKU NEGO REGISTROVATI FIRMU: Šta vam je potrebno?

U BiH mnogo je jednostavnije osnovati političku stranku nego, naprimjer, registrovati firmu.

Potrebno je malo novca, nekoliko potpisa i već ste spremni da izađete na izbore. Međutim, da li nam je potrebno iz izbora u izbore glasati za više od 100 političkih subjekata? Zbog ovakvog sistema i, generalno, Izbornog zakona, imamo situaciju da često stranka koja ima samo jednog zastupnika u nekoj od skupština ili u parlamentu, čini prevagu i uslovljava one s mnogo boljim izbornim rezultatom.

Da biste osnovali stranku u Federaciji neophodno je imati minimalno 50 potpisa i statut. U Entitetu RS morate imati minimalno 500 potpisa, a u Brčko Distriktu 300 potpisa. Zajedničko za sve jeste admininstrativna taksa za upis političkog subjekta u sudski registar u iznosu 300 KM. Politika je jedan od najunosnijih poslova u državi.

Ukoliko uporedimo broj političkih subjekata na zadnjim i predzadnjim Općim izborima, vidjet ćemo da je taj broj porastao za šest. Specifično je povećanje broja stranaka – za 21 više. Broj nezavisnih kandidata se smanjio, a broj koalicija je približno isti.

Identična stvar veže se i za Lokalne izbore. 2016. godine broj političkih stranaka prijavljenih na izbore bio je 107, a već za naredne izbore bio je veći za 29. Rastao je broj i nezavisnih kandidata.

Osnivanje malih stranaka pred izbore sa sobom nosi i koruptivni segment – objašnjava Topić.

Sve dok je u BiH lakše osnovati stranku nego pokrenuti firmu, iz jednog izbornog ciklusa u drugi imat ćemo sve veći broj stranaka. Gotovo svi, a što je praksa pokazala, samo će se deklarativno zalagati za dobrobit društva. Bez mnogo strožijih pravila, većeg izbornog cenzusa, stanje se popraviti neće.

Hayat

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica