Portal 072info

U BiH još uvijek nema priliva izbjeglica

U prvih devet mjeseci ove godine, na graničnim prijelazima otkrivena je 31 osoba, a izvan graničnih prijelaza 93 osobe u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice BiH, izjavila je Feni glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković. 

Od tog broja, osim državljanina BiH, četiri osobe su bile državljani Afganistana, jedna Pakistana, dvije Iraka, 18 Turske, te 8 Albanije, a nijedna od tih osoba nije bila državljanin Sirije.

Osvrnuvši se na stanje izbjegličke krize u regiji, Dujkovićeva je kazala kako je stanje na granici BiH i dalje mirno te da nisu zabilježeni slučajevi većeg ili manjeg priliva izbjeglica s Bliskog istoka iz susjedne Republike Srbije.

Dodala je kako je GP BiH pravovremeno sačinila lokalne i regionalne planove u slučaju većeg ili masovnog priliva izbjeglica na granicu BiH.

Pripadnici Granične policije BiH u slučaju masovnog priliva izbjeglica na granicu BiH postupat će u skladu s Planom hitnih mjera koji je usvojilo Vijeće ministara BiH 8. rujna ove godine, a kojim se, uz ostalo, osigurava human tretman migranata/izbjeglica u skladu sa zakonodavstvom iz oblasti migracija i azila i međunarodnim pravom.

Na centralnoj razini sačinjen je i Okvirni plan djelovanja GP BiH kojim je predviđena preraspodjela ljudskih i materijalno-tehničkih resursa na dijelove državne granice gdje bi se ukazala potreba, u skladu s mogućnostima ove policijske agencije.

Također, pripadnici GP BiH aktivno sudjeluju u Koordinacijskom tijelu za pitanja migracija u BiH pri Ministarstvu sigurnosti BiH, a intenzivirali su i suradnju, kako u BiH, tako i u susjednim zemljama sa svim tijelima relevantnim za pitanja izbjeglica sa Bliskog istoka.

Podijelite članak