Portal 072info

U BiH lani umrlo 178 dojenčadi, državna strategija smanjenja smrtnosti ne postoji

Smrtnost dojenčadi, djece od rođenja do navršene godine života, značajan je pokazatelj zdravstvenog stanja djece. U našoj zemlji ta je stopa gotovo ista kao i u susjednim zemljama i od 2002. godine je u padu.

Od 2010. do 2014. godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, stopa mortaliteta dojenčadi kontinuirano se  smanjivala, od 7,9 do 6,4 promila, na što je utjecao pad nataliteta i fertiliteta, kao i dobra zdravstvena zaštita djece ovoga uzrasta.

Manja stopa

Također, prema podacima Zavoda, u 2014. godini umrlo je 124 dojenčadi, ali ih je lani umrlo 152. Tokom 2015. godine najviše smrti – 20 zabilježeno je u maju. Do juna 2016. godine zabilježene su 44 smrti. 

U RS je u 2015. godini umrlo 26 dojenčadi i to devet dječaka i 17 djevojčica, odnosno troje manje u odnosu na 2014. godinu.

– Oko 57,7 posto umre u prvih 10 dana nakon rođenja. U 2015. godini stopa umrle dojenčadi bila je 2,8 posto. Prema posljednjem raspoloživom podatku Eurostata, stopa umrle dojenčadi u EU bila je 3,7 posto. Stopa umrle dojenčadi u RS u 2015. godini bila je manja od stope u EU – navedeno je u biltenu Zavoda za statistiku RS.

Dječiji kardiolog s Klinike za dječije bolesti Kliničke bolnice Mostar i docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, dr. Željko Rončević kaže da je stopa smrtnosti dojenčadi u našoj zemlji prilično u padu i da nije toliko ekstremna s obzirom na uvjete.

zeljko-roncevic-12

Dr. Rončević: Nije ekstremno

Situacija u bolnicama 

 – Pogotovo kad se zna koliko se novca ulaže u zdravstvo i kakva je situacija u bolnicama. Mi imamo isto tako loš natalitet i jedna smo od najgorih zemalja u svijetu po tom pitanju. Pitam se zašto nikoga ne zanima što nam tako pada natalitet. Znamo da se stopa  smrtnosti dojenčadi izražava na 1.000 živorođenih – kaže dr. Rončević, dodajući da je smrtnost dojenčadi u BiH na 6,4 promila, dok je u poslijeratnom periodu iznosila 11. 

Prije rata stopa smrtnosti je, također, bila veća jer je tada, pojašnjava on, bilo manje bolnica s tercijarnom njegom i intenzivnim odjelima za njegu novorođenčadi.

 – Još to nije na razini razvijenih država, ali je prilično manja kada je usporedimo s okolnim državama. Veća je nego u Sloveniji i Hrvatskoj, ali je manja nego u Makedoniji i drugim okolnim državama – ističe dr. Rončević.

Prema njegovim riječima, prvi uzrok smrti dojenčadi je mala porođajna težina. 

– Druga stvar su urođene anomalije. Kada je u pitanju neka naša posebna nacionalna strategija za smanjenje smrtnosti dojenčadi, ona ne postoji, ali ima strategija Svjetske zdravstvene organizacije s milenijskim ciljem da se u svim zemljama svijeta smanji smrtnost dojenčadi – navodi dr. Rončević.

Čuvena finska kutija

kutija-za-bebe

Kutija za bebe postala popularna diljem svijeta

Tako je zemlja koja ima najnižu stopu smrtnosti novorođenčadi u svijetu Finska, koja iznosi 2,26 posto na hiljadu beba. Zanimljivo je da se uz to veže priča o njihovoj famoznoj „kutiji za bebe“ koja je zbog svoje praktičnosti, jednostavnosti, ali i mogućnosti da spasi živote tek rođenih beba, postala popularna širom svijeta.

Tako je ova slavna kutija prilagođena za spavanje novorođenčeta u prvih osam mjeseci života, a sadrži odjeću, igračke, opremu za krevetić, bočice te ostale potrepštine. 

Međutim, ova kutija, koja je prilagođena za sigurno ležanje i spavanje beba, onemogućava im bilo kakvo okretanje na bok ili trbuh, što stručnjaci smatraju presudnim kod nastupanja iznenadne smrti u kolijevci. Finci su od početka masovnog korištenja kutije prije 75 godina smanjili stopu smrtnosti dojenčadi sa 65 na 2,26 posto.

Avaz.ba

Podijelite članak