Portal 072info

U BiH maslac 4 KM – u Njemačkoj samo 1,5 KM, a imaju četiri puta veće plate nego bh. građani!

Logično bi bilo da u zemljama gdje je veći standard cijene osnovnih životnih namirnica budu više, a u zemljama s manjim životnim standardom niže, međutim, za BiH to pravilo ne vrijedi.

Naime, uz pomoć studenata iz BiH koji se trenutačno nalaze na praksi u Njemačkoj, Večernji list napravio je usporedbu cijena određenog broja artikala. Tako su u zemlji u kojoj je prosječna plaća četiri puta veća nego u BiH cijene gotovo svih prehrambenih artikala niže nego u Bosni i Hercegovini.

Najdrastičnija razlika je u cijeni maslaca. Prema informacijama studenata s kojima je ekipa Večernjeg lista BiH komunicirala, maslac u Njemačkoj stoji svega 1,5 KM, dok se u Bosni i Hercegovini već neko vrijeme ne može kupiti po cijeni nižoj od 4 konvertibilne marke.

U Njemačkoj su jeftiniji i ulje, brašno, jaja, mlijeko… Zanimljivo je spomenuti da su u Njemačkoj, gdje je prosječna plaća 2000 eura, jeftiniji i proizvodi za higijenu, kao i slatkiši.

Inače, prema istraživanjima, BiH je na prvom mjestu kada je u pitanju jaz između prosječnih plaća i cijene potrošačke košarice u zemljama Balkana.

 

Podijelite članak