Portal 072info

U BiH najviše cijene lijekova u regiji

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanovićrazgovarao je s vršiocem dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandrom Zolakom.  Tokom razgovora naglašeno je da BiH zbog nepostojanja Pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova godišnje gubi destke miliona KM, a njeni građani plaćaju najviše cijene lijekova u regiji.

Stoga je od izuzetnog značaja usvajanja Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno izmijenjen.

Ministar Osmanović je naglasio da je neophodno da se Pravilnik u što kraćem roku nađe pred Vijećem ministara BiH kako bi što prije počela njegova primjena u praksi. To bi za građane na godišnjem nivou značilo uštedu  na desetke miliona KM.

Novi Pravilnik o lijekovima trebao bi biti usvojen do 1. marta, a građani će njegove pogodnosti osjetiti za nekoliko mjeseci. Osmanović je rekao da prioritet u radu Agencije za lijekove i medicinska sredstva treba biti i donošenje esencijalne liste lijekova na nivou države, a prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministar  civilnih poslova BiH Adil Osmanović izrazio je očekivanje da će dobra saradnja s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH biti nastavljena i u budućnosti, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak