U BiH nezaposleno skoro 70 posto mladih

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bosna i Hercegovina lider je u svijetu kada je riječ o stopi nezaposlenosti mladih, pokazuju podaci portala Statista.

Prema ovim podacima, koji su preuzeti od Svjetske banke, stopa nezaposlenosti mladih u BiH je nevjerovatnih 67,5 posto. Najniža stopa zabilježena je 2008. godine, kada je u BiH bilo nezaposleno 47,8 posto mladih, a najviša 2015. i iznosila je 80,9 posto.

Kad je riječ o državama Evropske unije, u prosjeku je stopa nezaposlenosti mladih u prošloj godini iznosila 16,8 posto.

Ova stopa je u Makedoniji, naprimjer, 24,4 posto, u Srbiji 14,4, a u Hrvatskoj 29,4 posto. U Afganistanu iznosi 18,6, Alžiru 29,1, a u Botsvani 33,2 posto.

Prema definiciji Svjetske banke, mladim se smatraju osobe između 15 i 24 godine, a takvih je u BiH, prema popisu iz 2013., bilo 470.798. To znači da je bez posla u BiH 317.789 mladih do 24 godine.

Miljević: Imamo evakuaciju stanovništva
Miljević: Imamo evakuaciju stanovništva

Ekonomski analitičar Damir Miljević za „Avaz“ je kazao da vlast zanemaruje ovaj problem već godinama, i pored mnogobrojnih upozorenja.

– Očito je da upozorenja i svi projekti koje finansira međunarodna zajednica ne daju rezultate. To je tako jer je osnovni problem apsolutna nespremnost vlasti da se posveti problemima ekonomije, razvoja i time zapošljavanja. Ovo je katastrofa zbog koje danas imamo ne emigraciju, nego evakuaciju stanovništva iz BiH – pojasnio je Miljević.

Nepotizam i korupcija

– Loš privredni ambijent, nepotizam i korupcija ne dozvoljavaju da se napravi neki značajniji rezultat u zapošljavanju. Očito je da se ovim problemom niko ne bavi, pa onda imamo situaciju da postojeća privreda ne može primiti ovu radnu snagu jer jedva preživljava – istakao je Miljević.

Avaz