U BiH od 2009. godine nije zabilježen niti jedan bijeg iz zatvora

Ilustracija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

”Od 2009. godine u BiH nije zabilježeno ni jedno bjekstvo iz zatvora”, rekao je pomoćnik ministra pravde BiH Mustafa Bisić. On je to izjavio kao uvodničar na današnjoj sesiji Kruga 99 o temi “Kakva je pravna sigurnost u BiH i izvršenju kaznenih sankcija”.

Bisić je rekao kako je zatvorski sistem u BiH human čiji je osnovni cilj poštivanje ljudskog dostojanstva.

Također je rekao kako čekanje na izvršenje kaznenih sankcija ugrožava pravu sigurnost zatvorskog sustava i to je veliki problem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Republika Srpska nema takav problem, jer zatvorski sistem može primiti sve zatvorenike. Rekao je da je u 2011. godini u FBiH broj zatvorenika koji čekaju izvršenje sankcije iznosio 840.

Istakao je da je u međuvremenu Federacija izmijenila Kazneni zakon donoseći alternativnu kaznenu sankciju za osuđenike do jedne godine, odnosno kućni zatvor s elektronskim nadzorom koji je polučio dobre rezultate, javlja Fena.

Dodao je da je prema posljednjem izvještaju oko 386 osoba na području FBiH izvršavalo ovakav tip sankcije što je značajno utjecalo na smanjenje broja osoba koje čekaju da izvrše kaznu zatvora.

Također je kazao da prema Kaznenom zakonu FBiH osuđenici mogu zamijeniti boravak u zatvoru plačajući novčanu kaznu, ukoliko se radi o boravku u zatvoru do jedne godine.

Na novinarsko pitanje da prokomentira učestale napade na odvjetnike u BiH, kazao je da nije ovlašten od ministra da govori o tome.