Portal 072info

U BiH opća stopa PDV-a ostaje 17 posto, među najmanjim u Evropi

Smanjenje PDV-a na osnovnu hranu i lijekove bez recepta u Hrvatskoj zadovoljilo je i kupce iz BiH.

Razlog je taj što se ne radi o malim pojeftinjenjima s obzirom na to da je PDV na hranu s 25 pao na 13 posto, dok su lijekovi koji se izdaju bez recepta s 25 smanjeni na 5 posto, pa stoga ljudi iz BiH sada u opskrbu namirnicama rado idu u RH, piše Večernji list BiH.

Nulta stopa na izvoz U BiH se koristi jedinstvena stopa od 17 posto PDV-a. Kako stvari stoje, ona bi trebala i ostati, što su potvrdili i u Upravi za indirektno oporezivanje.

– Mi smo u nacrtu Zakona o PDV-u ostavili jedinstvenu stopu od 17% i nultu stopu na izvoz.  Tako da će u samom procesu usvajanja eventualno ostati isto kao u nacrtu prijedloga zakona ili se nešto može promijeniti na Upravnom odboru UNO-a BiH, Vijeću ministara ili u Parlamentarnoj skupštini BiH – saopćeno je.

I u toj instituciji smatraju da je za BiH ekonomski najbolja opcija da opća stopa PDV-a ostane 17 posto.

Priča o povećanju imala bi smisla ako bi se smanjili porezi i doprinosi na rad, a značajno povećale plate u BiH, ali pitanje je koliko je to realno, iako je prošle godine povećanja bilo, ali dogodilo se iz prijeke potrebe da se zadrži radnike.

Plate su u prosjeku povećane od 100 do 300 KM, a ni to nije zadržalo hiljade onih koji su željeli otići za boljim sutra iz ove zemlje.

Stoga, ako bi se dogodilo povećanje PDV-a, a koje ne bi pratile olakšice za poduzetnike i novo, značajno povećanje plata radnicima, onda bi to dovelo do novih odlazaka, a već sad ih je najavljeno 80.000 nakon što Njemačka počne provoditi novi useljenički zakon od 2020. godine, piše Večernji list BiH.

Ipak, još jedna stvar zbog koje nema potrebe povećavati PDV sa 17 posto jest činjenica da je on, iako ga mi ne vidimo na računu kad plaćamo nešto, povećan za 1 posto.

Objasnio je to i ekonomist Anto Domazet.

– Mi smo povećanjem troškova na gorivo za 0,15 KM po litru povećali indirektne poreze i taj učinak otprilike je godišnje negdje oko 230 miliona KM, a to je ekvivalent kao 1% povećanja PDV-a – naglasio je ekonomist.

Porezna uprava FBiH također je dala negativno mišljenje o povećanju PDV-a.

Osnovni proizvodi

– Za mene bi zaista bilo apsurdno da povećavamo PDV, bilo da je to dva ili više posto, uz ovako izražen postotak sive ekonomije – potvrdio je Šerif Isović, šef Porezne uprave FBiH.

I njegovo je razmišljanje na tragu europskih zemalja da bi PDV na osnovne namirnice koje učestvuju u potrošačkoj košarici trebao biti niži.

Zanimljivo je da je opća stopa PDV-a u BiH među najnižima u Europi s obzirom na to da su one evropske od 18 do 25%. Međutim, te zemlje imaju i sniženu stopu PDV-a.

Primjer, jedna od posljednjih prosječnih neto plata u BiH iznosila je 894 KM ili 457 eura, dok zemlje EU-a Bugarska i Rumunija imaju nižu prosječnu neto platu od BiH, od 371 odnosno 321 euro, i imaju sniženu stopu PDV-a uz opću.

Snižena stopa PDV-a za osnovne proizvode u Bugarskoj je 9%, a u Rumuniji između 5 i 9%.

Znači, mjesta za sniženu stopu PDV-a u BiH ima.

Podijelite članak
  • 17
    Shares