Screenshot 9 248


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Nakon što je najnovije istraživanje o koronavirusu pokazalo da je slatki pelin potencijalno učinkovit u borbi protiv virusa, uzgajivači ove bilje preko noći su postali najtraženije osobe u Hercegovini.

Slatki pelin (lat.Artemisia annua) je zeljasta biljka podrijetlom iz Azije, ali se danas zbog vjerovanja u ljekovita svojsta, sadi širom svijeta. Naučna istraživanja navode da ima i antikancerogeno djelovanje.

Vjeruje se da slatki pelin ima antivirusno djelovanje. Liječi parazite, gljivice, bakterije. Također, svakodnevnim umivanjem čajem od ove biljke, smanjuje se osjetljivost očiju na alergije i prašinu. Ali tu njegova ljekovita svojstva ne prestaju.

Naučnici iz Instituta „Max Planck“ u Potsdamu su došli do otkrića da se slatki pelin može koristiti u liječenju koronavirusa. Biljka koja raste na plodnom tlu, bez dodavanja ikakvih hemikalija, čista i organska.

Slatki pelin je ipak alternativna, jer medicina još uvijek nije dala službene rezultate istraživanja.

Petar Mihić, jedan od uzgajivača ove biljke, nada se da pelin neće imati istu sudbinu kao smilje i da će široke narodne mase prepoznati njegov značaj i iskoristiti ga.

Da li je ovolika potražnja za pelinom samo medijska hajka ili zaista rješenje za veliki problem današnjice, pokazat će vrijeme ali stav da će Ljubinje ovih dana sigurno postati centar, kako medicinskih i farmaceutskih radnika tako i pobornika one manje službene medicine, tj.narodne, je upotpunosti opravdan.

Doktor Jure Burić dao je savjet kako se inhalirati i očistiti dišne puteve koristeći slatki pelin, prenosi Hercegovina.info.

– Uzmite dva litra vode, jednu ili dvije šake morske soli, jednu šaku suhoga vrijeska i dodajte par kapi eteričnog ulja artemisian annua i inhalirajte se dok voda ne bude topla. Kada voda bude topla, tom vodom isperite nos i usta- preporučuje dr. Burić.

Osim što Hercegovina zaista daje izvrsne ljude u svim oblastima života, tako bi mogla biti i prvi korak u liječenju ove najveće pošasti u 2020.godini. Ostaje vjerovanje da za sve bolesti priroda ima odgovarajući lijek.