U BiH otvorena prva sigurna kuća za LGBTQ+ osobe: “Ključna je za osiguranje fizičke sigurnosti, pružanje podrške”

U BiH otvorena prva sigurna kuća za LGBTQ+ osobe: “Ključna je za osiguranje fizičke sigurnosti, pružanje podrške”
epa09413511 Participants carry a rainbow colored flag, during Sarajevo's third gay pride parade, in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 14 August 2021. Representatives of LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) organisations and their supporters are taking part in the event. EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U Sarajevu je otvorena prva sigurna kuća, sklonište za LGBTQ+ osobe sa područja Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Fondacije “Krila nade” u četvrtak, 25. aprila.

Fondacija je nosilac projekta sigurne kuće za čiju realizaciju su obezbijeđena sredstva iz Evropske unije i Vijeća Evrope.

Cilj je, kako navode u Fondaciji, omogućiti siguran smještaj za LGBTQ+ osobe koje su ostale bez doma, te hranu, higijenu, odjeću i druge potrepštine tokom boravka u kući. Dodaje se kako će korisnicima biti omogućena psihoterapeutska i savjetodavna podrška, te pravni savjeti, uz osnaživanje, kao osnove za samostalni život.

“Sigurna kuća za LGBTIQ+ osobe ključna je za osiguranje fizičke sigurnosti, pružanje emocionalne i psiho-socijalne podrške, nuđenje pristupa resursima, poticanje izgradnje zajednice i promicanje obrazovanja i svijesti”, stoji u saopćenju Fondacije “Krila nade”.

U saopćenju se ističe i kako se LGBTIQ+ zajednica u Bosni i Hercegovini suočava sa “značajnim izazovima i opasnostima zbog prevladavajućih društvenih stavova, diskriminacije i zakonskih ograničenja”.

Iz Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu saopšteno je kako je sigurna kuća na raspolaganju za LGBTQ+ osobe iz cijele BiH.

“Sa ovom sigurnom kućom, LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini ne moraju više birati između toga da ostanu beskućnici ili da ostanu u domaćinstvu u kojem su odbačeni/e ili zlostavljani/e. Vjerujemo da će relevantne institucije podržati ovu važnu inicijativu”, navodi se u saopštenju Bojane Urumove, šefica Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu.

Još nema zvaničnih podataka o broju slučajeva zločina iz mržnje, te govora mržnje prema LGBTQ+ osobama za 2023. godinu, no raniji izvještaji ukazuju na negativne trendove i lošu situaciju.

U jednom od dva bh. entiteta, Republici Srpskoj, u toku ove godine nisu organizovani zvanični događaji o pravima LGBTQ+ osoba zbog straha nakon pretrpljenog napada na aktiviste 18. marta 2023. godine u Banjoj Luci.

Tada je oko 30 maskiranih huligana, na očigled policije napalo aktiviste, nakon što su vlasti zabranile održavanje skupa na kome se trebalo govoriti o pravima LGBTQ+ osoba.

Više od godinu dana kasnije, niko nije uhapšen, niti procesuiran. (RSE)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica