vakcinacija vakcina spanija 5okt epa
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 21, 2021 @ 11:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Vakcinacija trećom, tzv. booster dozom počela je danas u prostorijama Instituta za javno zdravstvo RS u Banjoj Luci. Jela Aćimović, epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo RS, je rekla da se booster doza daje nakon šest do osam mjeseci nakon druge doze.

NER FIT

-Booster doze se preporučuju za osobe koje imaju slabiji imunitet, to su osobe starije od 65 godina, ali i osobe mlađe koje imaju hronične bolesti, rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da se booster doza preporučuje i onima koji rade u kontaktu sa ljudima, kao što su medicinski radnici, zaposleni u domovima za stara lica, te prosvjetni radnici.

-U narednom periodu će Institut za osobe koje su prve dvije doze primile u Institutu organizirati dane otvorenih vrata za primanje booster doze, kazala je Aćimovićeva.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Kada je riječ o kombinaciji vakcina, za početak će, pišu Nezavisne, ići će se sa preporukom da osobe prime istu vakcinu kao i prve dvije doze.

-Kombinovanje vakcina se preporučuje za osobe sa slabijim imunim sistemom, navela je Aćimovićeva.

Dodala je da građani koji su se vakcinisali van BiH, na primjer u Srbiji, mogu da u RS-u prime treću booster dozu. Rekla je još da će sve osobe koje nisu prve dvije doze primile u Institutu već u domovima zdravlja, tamo i primiti i treću dozu.

-Imamo jako veliki broj osoba za ovu buster dozu. Moram napomenuti da se jako mali broj zainteresovanih osoba javlja za primanje prve doze, rekla je Aćimovićeva.

LIDER