Portal 072info

U BiH počinje istraživanje prehrambenih navika

Agencija za sigurnost hrane BiH prvi put će provesti istraživanje o prehrambenim navikama stanovništva u našoj zemlji. Direktor Agencije Đemil Hajrić otkrio je za „Avaz“ da se na pripremi istraživanja već uveliko radi i da će pilot-projekt startati od idućeg mjeseca.

Anketa za trudnice 

– Istraživanje prehrambenih navika stanovništva BiH (MENU BiH) obuhvatit će ukupno 1.310 stanovnika, od čega 840 u FBiH, 430 u RS i 40 stanovnika u Brčko Distriktu. Obuhvaćene su i dvije starosne grupe stanovništva, adolescenti od 10 do 17 godina i odrasli od 18 do 64 godine. Reprezentativni uzorak za obje podgrupe odražavat će sve specifičnosti prehrambenih navika stanovnika u BiH – kaže Hajrić, dodajući da će istraživanjem biti obuhvaćene i trudnice.

Provest će se i ciljane ankete za trudnice te će biti testirano najmanje 130 žena.

– Struktura dizajna uzorka obuhvatit će sve relevantne socioekonomske parametre, antropološke mjere subjekata i obuhvatit će dio pitanja vezanih uz način života ispitanika kada je u pitanju potrošnja hrane i tjelesna aktivnost, kao i učestalost konzumiranja pojedinih grupa hrane. Istraživanje potrošnje hrane provodit će se na individualnom nivou putem 24-satne metode prisjećanja intervjuiranjem ispitanika (CAPI metodologija). Anketiranje će se provesti u domovima ispitanika s procijenjenim vremenom trajanja ankete oko 30 minuta – pojašnjava Hajrić.

Baza podataka

Prema njegovim riječima, cilj projekta je formiranje baze podataka kao primarnog izvora informacija za potrebe procjene izloženosti različitim hemijskim kontaminantima i nutrijentima u hrani, te rizicima po zdravlje stanovništva, a može poslužiti i kao dokaz da je hrana sigurna od hemijskih opasnosti.

Inače, u pripremi je i dokumentacija za prijavu na novi tender koji je raspisala Evropska agencija za sigurnost hrane, a koji se odnosi na istraživanje prehrambenih navika kod djece starosne kategorije od tri mjeseca do devet godina. Na ovaj način bi se prikupili podaci za kompletnu populaciju u BiH.

Evropske metode

Podršku za ovo istraživanje dao je Evropski autoritet za hranu (European Food Safety Authority) koji je i osigurao neophodan novac za provedbu, a u skladu s EU metodologijom koja garantira da će prikupljeni podaci u BiH biti harmonizirani s podacima zemalja članica EU i dio su opće evropske baze podataka o prehrambenim navikama stanovnika Evrope.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box