Screenshot 11 2


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Naučnici Veterinarskog fakulteta u Sarajevu su iznijeli važne podatke do kojih su došli tokom istraživanja o koronavirusu. Jedan od najnovijih podataka je da je u BiH otkriven slučaj jednostranog prijenosa virusa sa čovjeka na kućnog ljubimca.
Kako su dalje naveli, riječ je o psu i to je samo jedan u nizu slučajeva koji potvrđuju da se virus primarno prenosi sa čovjeka na čovjeka kapljično, aerosolom, bliskim kontaktom te da je očigledno moguć prijenos i na životinju, a da je ovaj slučaj rijetka pojava.

Teufik Goletić, šef laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja je pojasnio da je virus kod psa utvrđen PCR metodom.

“Riječ je o nalazu koji nas svrstava uz zemlje poput Nizozemske, SAD-a, Kine, Španije, Francuske, Njemačke i Belgije, jer i kod njih postoje izvještaji o infekciji kućnih ljubimaca i uglavnom je riječ o njegovom prijenosu sa čovjeka. Prijenos na životinju je moguć posebno ako je prostor koji danas ljudi dijele s kućnim ljubimcima mali, a to su stanovi. Ukoliko imamo način interakcije sa životinjom poput grljenja, ljubljenja ili korištenja zajedničke posteljine, to može biti uzrok infekcije životinje. Ovdje se radi o tzv. zooantroponozi odnosno prijenosu sa čovjeka na životinju, obrnut prijenos još nije dokazan niti postoji indikacija da bi se takvo nešto moglo desiti”, kazao je.

Dodao je da je veoma važno naglasiti da vlasnici kućnih ljubimaca ne trebaju brinuti te da nema nikakvog razloga da budu zabrinuti za zdravlje svojih najbližih ukoliko u domaćinstvu imaju psa ili mačku.

“Ova potvrda je samo jedna u nizu i riječ je o incidentnoj situaciji, jer se primarno virusi uvijek prenose sa čovjeka na čovjeka. Do sada nigdje u svijetu nije utvrđen nijedan slučaj da su kućni ljubimci, konkretno psi i mačke, inficirali ljude. Upravo je uvijek bilo obrnuto, da su psi i mačke infircirani zbog iznimno bliskog kontakta s ljudima”, dodao je Goletić.

Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, se osvrnuo na dosadašnja istraživanja koja su uspješno provedena u ovoj obrazovnoj ustanovi, naglašavajući da njeni naučnici spadaju među prve koji su u našoj državi diferencirali sojeve virusa.

“Naš tim je sada dokazao jednostrani prijenos virusa sa čovjeka na psa i ova istraživanja su u najvećoj mjeri finansirana iz vlastitih i sredstava međunarodnih organizacija IAEA i UNDP”, naveo je Smajlović.

Amir Zahirović, šef Klinike veterinarskog fakulteta, je pojasnio na koji način su naučnici Veterinarskog fakulteta došli do ovih saznanja.

“Nakon saznanja da je pas kohabitirao s pozitivnim osobama, jer su bili u istom domaćinstvu, stupili smo u kontakt s vlasnikom, jer smo željeli izvršiti kompletan klinički pregled. Fizikalnim pregledom je utvrđeno da je pas veseo i raspoložen, ima apetit, a specijalnim pretragama nismo utvrdili bilo kakva odstupanja od normalnog stanja. Također, nema relevantnih naučno dokazanih prijenosa sa psa na čovjeka, već je samo riječ o obrnutom i jednosmjernom prijenosu”, zaključio je Zahirović.