U BiH prijavljeno 119 neželjenih reakcija nakon vakcinacije, samo sedam ozbiljnijih

Screenshot 4 35
Podijelite vijest

Sektor za farmakovigilancu Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine je zaprimio od početka vakcinacije zaprimio najmanje 119 prijava neželjenih reakcija nakon primljene vakcine protiv koronavirusa.

Od ukupno zaprimljenih prijava, iz Federacije BiH je bilo 65 prijava, a Republike Srpske 54 prijave, dok u Brčko distirktu BiH nije bilo zabilježenih slučajeva nuspojava.

Prema strukturi prijava, njih 111 su klasifikovane kao “non serious” – nije ozbiljna reakcija, sedam je okarakterisano kao ozbiljne od toga su četiri sa hospitalizacijom, ali i oporavkom. Bila je i jedna anafilaktička reakcija također s oporavkom i tri druga medicinska stanja.

Vakcine sa najviše prijava neželjenih reakcija

Od ukupno zaprimljenih prijava na vakcinu 50 se odnosi na AstraZenecu od čega 29 na Covishield koji se proizvodi u Institutu za Serum u Indiji, 20 prijava zbog AstraZeneca vakcine koju proizvodi Bioscience u Koreji i jedna prijava na AstraZenecu koja se proizvodi u Švedskoj.

Ukupno 15 prijava neželjenih reakcija bilo je nakon uzimanja Pfizer vakcine koju proizvodi BioNTech u Njemačkoj i 53 prijave na Sputnik V koji se proizvodi u Gamaleya institutu u Rusiji, a koji u Bosni i Hercegovini dobijaju samo građani Republike Srpske.

Samo jedna nuspojava je prijavljena kada je riječ o Sinovac kineskoj vakcini.

Treba napomenuti da broj nuspojava prijavljenih za neku vrstu vakcine nema medicinsku povezanost sa kvalitetom određene vakcine.

Više prijava nuspojava je bilo nakon revakcinacije (39 prijava), nego nakon primanja samo prve doze vakcine (16).

“Svi revakcinisani su ispoljili reakcije koje nisu klasifikovane kao ozbiljne, prolazne su i sa oporavkom”, rečeno je iz Agencije.

Najčešći simptomi i reakcije

Prijavljeni simptomi su bile uobičajene reakcije na vakcine sa snažnijim ili jačim simptomima s tim da je bio jedan slučaj anafilaktičke reakcije.

Građani koji su primili vakcinu su prijavljivali uglavnom povišenu tempraturu, groznicu, kašalj, umor, glavobolju, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene, crvenilo, osip po koži, bol u mišićima, zglobovima, preznojavanje, proliv, povraćanje, mučninu ili gubitak čula okusa ili mirisa.

Sve ove reakcije na vakcine su prolazne sa jednostavnim oporavkom.

Prema starosnoj dobi neželjene reakcije su se ispoljile kod starosne dobi od 18-44 godine u 60 posto slučajeva, a u dobi od 45 do 64 godine u 40 posto slučajeva. Prema polu, žene su prijavile 98 slučajeva, a muškarci 21.


Podijelite vijest