Portal 072info

U BiH raste broj oboljelih od ospica

Broj registriranih slučajeva oboljelih od morbila, malih boginja, u narodu poznatih kao ospice, u našoj zemlji znatno je porastao u posljednjih nekoliko mjeseci. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, od početka godine do sredine avgusta registrirano je 2.257 osoba s ovom bolešću.

Prijavljeni slučajevi

– U oktobru je registrirao 170 oboljelih, a mjesec ranije prijavljena su nam 94 slučaja. Najviše ih je u Unsko-sanskom kantonu 51, potom u Tuzlanskom 50 te u Zeničko-dobojskom 32 pacijenta – istaknuto je na stranici Zavoda.

Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) Republike Srpske ove godine je prijavljeno da su 322 osobe oboljele od ospica. Portparol Instituta Milka Mrđa kazala nam je da je na području Modriče prijavljena i odjavljena epidemija s ukupno 16 oboljelih, od juna do septembra.

– Epidemija i dalje traje u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju i Bileći – naglasila je Mrđa.

Nisu vakcinisani

Među oboljelima u svim općinama, kako je istakla, najviše je djece školskog uzrasta i studenata koji su, prema ocjenama stručnjaka, nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani.

Bijeljinski epidemiolozi ističu da je ove godine u tom gradu registrirano 220 oboljelih od ospica, a nakon proglašenja epidemije u oktobru i upućenog apela za vakcinaciju, do sada je to uradilo 490 Bijeljinaca.

Opća slabost i gorznica

Morbili, male boginje ili ospice je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa djecu. Bolest se klinički manifestira općom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenjem na sluzokoži dišnih organa i pojavom osipa.

Inkubacija iznosi 10 do 11 dana bez simptoma, a u posljednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan.

2.257 osoba s ospicama registrirano u FBiH od početka godine do sredine avgusta

322 osobe s ovom bolešću registrirane u Institutu za javno zdravstvo RS od početka 2014.

Avaz

Podijelite članak