U BiH se očekuje nastavak projekata i pad cijena nekretnina

radnici 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Čini se da je na svjetskom tržištu završio snažan rast cijena građevinskog materijala koji smo vidjeli ove godine (trend je zapravo započeo još od izbijanja pandemije, kad se poremetila svjetska trgovina nakon uvođenja lockdowna).

Na domaće tržište svjetske cijene materijala prelijevaju se s većom ili manjom odgodom pa ćemo o ‘eksplozivnom rastu troška gradnje’ vjerovatno još neko vrijeme slušati – riječi su ekonomskog analitičara Ivice Brkljače koji je nedavno objavio da nema panike oko cijena građevinskog materijala.

Kako stvari stoje, situacija se na tržištu smiruje, no, o zdravstvenoj krizi na svjetskom nivou mnogo toga će utjecati, piše Večernji list BiH.

Hercegovački poduzetnik koji je usporio sa svojim projektima dok se situacija s cijenama ne stabilizira kaže da se nada da će na proljeće moći nastaviti s onim što je zamislio.

– U zadnjem kvartalu potpuno smo odustali od radova jer se jednostavno nije moglo pratiti cijene materijala. Odnosno, kroz ovu godinu smo imali cjenovnu krizu, ali smo se nadali da će neke stvari krenuti na bolje, doći do stabilizacije, međutim, to se nije dogodilo. Problem je u tome što mi u BiH, pa ni u Hrvatskoj ni u Srbiji i ostalim zemljama regije, ne odlučujemo ni o čemu. A vidimo da je zdravstvena kriza osnovni izvor problema, a prelila se na sve sektore pa evo sada čekamo rasplet s omikronom. Ako ona bude blaga kao što ovih dana govori njemački epidemiolog, to će biti znak da je pandemija završena, a samim time će i cijene ići na neku normalnu razinu, u ovom slučaju s građevinskim materijalom morale bi ići prema dolje – priča građevinar.

No, neizvjesno je šta će se zbivati s BiH u kojoj nema radnika pa i to dodatno diže cijenu.

– Ove riječi analitičara dobro zvuče, međutim, mi koji smo u tom poslu, svašta smo iskusili. Puno je bilo lijepih najava koje su neslavno završile, pogotovo kada imamo splet raznih kriza. Mi u BiH uz cijenu građevinskog materijala imamo i dodatni problem što nedostaje radne snage i iseljavanje onih koji znaju raditi je kontinuitet. No, već sada znam nekoliko mlađih ljudi koji su proveli dvije ili tri godine u Njemačkoj i sada se vraćaju kao izučeni fasaderi, moleri, keramičari… tako da u lošim stvarima ima i onih pozitivnih – ispričao je sagovornik Večernjeg lista BiH.

Ovih dana je u Hrvatskoj održan Forum poslovanja nekretninama, a na kojem su bili i preduzetnici koji, između ostalog, rade i u BiH.

Tu je istaknuta činjenica da je tržište nekretnina vrlo dinamično. I tu se govorilo o dobro znanom problemu da cijene nekretnina u nekim predjelima lete u nebo, i to nije realno, te se podsjeća da je taj “balon koji je buknuo” uzrokovao krizu 2007.

– Nama koji poslujemo na tržištu nekretnina u interesu je da se ‘balon ne napuhuje’, jer osim cijena stambenih nekretnina, ‘napuhuju’ se i cijene zemljišta, pa to onda sve dodatno poskupljuje cjelokupni proces i uzrokuje tako visoke cijene nekretnina – kazali su u Udruženju poslovanja nekretninama.

Cijene nekretnina morat će biti realnije od dosadašnjih. BiH, gledajući u svjetskim okvirima, po mnogim je parametrima na dnu i redovito je se u svjetskim analizama svrstava među najgore zemlje Evrope. Ali, zato su cijene u svakom pogledu astronomske.