70de4dfa 9245 4604 9f22 661b271e092dkaldrma studio layou
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 24, 2021 @ 7:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Kaldrma studio iz Sarajevo planira otvaranje prvog besplatnog muzičkog studija. Radi se o novoosnovanom udruženju koje za cilj ima razvoj i popularizaciju mladih muzičkih talenata na području Bosne i Hercegovine.

NER FIT
kalrdma studio


“Otvaranje Kaldrma studija je uzrok više elemenata naše okoline, prvenstveno to što mi znamo koliko je teško mladim talentima da skupe novac za snimanje muzike, i što nemaju konkretno mjesto gdje mogu dobiti muzičku edukaciju i savjetovanje. Tu situaciju smo mi lično prošli u mladosti i Kaldrma studio će iz tog razloga nuditi svoje usluge sasvim besplatno za sve mlade čije ambicije prevazilaze njihovo finansijsko stanje”, kazali su za Aktu iz Kaldrma studija.

Prvi besplatni muzički studio 

Ovaj projekat će značiti prvi muzički studio za Općinu Stari Grad i prvi besplatni studio u cijeloj balkanskoj regiji.

Iz studija su kazali da je glavna svrha i namjena cijelog projekta omogućavanje mladima da iskoriste svoj talenat na pozitivan način.

“Glavni cilj nam je da mlade sklanjamo sa ulice i usmjeravamo ih u kreativne vode, pružajući mjesto gdje se mogu pronaći u raznim audio i video aspektima. Studio će funkcionisati i kao mjesto gdje mladi mogu provoditi svoje vrijeme, odmarati, i usput učiti nove stvari i probuditi svoj kreativni duh. Također ćemo se truditi da mladi prestanu napuštati državu zbog nedostatka uslova, i pobrinut ćemo se da mogu zarađivati od svoje umjetnosti”, rekli su iz Udruženja Kaldrma.

Muzički studio moći će koristiti sva pravna i fizička lica, s tim da će za mlade snimanje pjesama i muzička edukacija biti besplatna. Pored usluga iz svih aspekata audio i video produkcije, studio će održavati i razne vrste prezentacija i radionica, u saradnji sa nekim od najvećih imena regionalne muzičke scene.

“Kaldrma studio će biti opremljen sa profesionalnim alatima koji obuhvataju sve aspekte audio i video produkcije, kao i ekipom koja svaku ideju može sprovesti u realnost. To znači da će se u studio moći ući samo sa dobrom energijom i motivacijom, i izaći sa gotovom pjesmom i muzičkim spotom”, pojasnili su.

kaldrma studio

Velika zainteresovanost mladih za muzikom

Ono što je također dobra vijest da su mladi vrlo zainteresovani za stvaranje muzike kao i za učenje video produkcije, tako da je ovaj projekat odlična prilika za sve one koji žele uploviti u svijet muzike.

“Sama činjenica da već imamo preko pedeset prijava za učestvovanje u projektima studija, a nismo još ni otvorili, dokazuje tu tvrdnju. Naši mladi talenti su vrlo ambiciozni i nadareni, samo im nedostaje pravo usmjerenje i uslovi što će im pružiti Kaldrma studio”, naglasili su.

kaldrma studio


Oni su također dodali da tržište muzike i nije baš idealno i da se ovakvim projektima ne posvećuje dovoljna pažnja u mjeri u kojoj bi trebalo.

“S obzirom da uopće ne postoji studio gdje mladi mogu raditi na svom talentu bez novčane naknade, smatramo da je ovo jedna velika rupa u našem društvu koju planiramo lično zakrpiti. Muzički projekti generalno dobivaju slabu podršku u Bosni i Hercegovini, i čitava država kaska za ostatkom svijeta u aspektima muzičke naobrazbe što je sramotno s obzirom da smo prije par decenija bili žarište muzičke kulture u Evropi”, rekli su iz Kaldrma studija.

Otvorenje muzičkog studija i realizaciju cijelog projekta možemo očekivati početkom 2022. godine.

“Renovacija je u svojim finalnim koracima zahvaljujući podršci Općine Stari Grad, kao i firmama koje su odlučile podržati projekat. Ima tu dosta posla, truda, i ulaganja; tako da pozivamo sve organizacije zainteresovane za pomoć pri ostvarenju projekta”, poručili su iz Udruženja Kaldrma. 

Tekst se nastavlja nakon reklame

LIDER