Portal 072info

U BiH se ponovo javljaju dječje bolesti koje su bile istrebljene

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog sve češćeg izbjegavanja cijepljenja djece na području Federacije BiH, ponovno se javljaju razne dječje bolesti koje su godinama bile istrijebljene, piše Večernji list.

 

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, početkom godine ponovno je zabilježena pojava ospica.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Na području USK-a i TK-a registrirana je pojava ospica, kako u sporadičnoj, tako i u formi grupiranja oboljelih. U Unsko-sanskom kantonu provode se mjere pojačanog nadzora i cijepljenja onih koji nisu nikako ili su nepotpuno cijepljeni, prema preporukama Federalnog zavoda za javno zdravstvo”, navodi se u epidemiološkom biltenu ove institucije.

Zanimljivo je spomenuti kako je tokom istog mjeseca zabilježen veći slučaj oboljelih od šarlaha. U samo mjesec dana registrirano je 40 oboljelih od ove dječje bolesti. Usporedbe radi, tokom cijele prošle godine od ove bolesti oboljelo je 87 osoba. Riječ je o jednoj od dječjih zaraznih bolesti, čiji je uzročnik bakterija – beta hemolitički streptokok grupe A.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ova bakterija obično se nalazi u ždrijelu i može izazvati upalu grla i tonzila – tonsillitis. Šarlah se može preboljeti više puta, prenosi se kapljičnom infekcijom i vrlo je zarazna bolest. Tok šarlaha može se znatno razlikovati od osobe do osobe.

Na primjer, dvoje djece u istoj porodici može imati vrlo različit tok bolesti – kod jednog simptomi šarlaha mogu biti jedva primjetni, čak se i previdjeti, a kod drugog mogu biti vrlo burni uz visoku temperaturu, povraćanje, bolove u trbuhu, glavobolju. Jezik je bijel i obložen, a nakon 2-3 dana postaje crven poput maline (“malinast” jezik).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Mala djeca do 3 godine ne razviju tipičnu sliku šarlaha. Kod njih se streptokokna infekcija očituje upalom gornjih dišnih putova (nos, ždrijelo), ali se može razviti i upala limfnih čvorova na vratu. Osip kod šarlaha javlja se u obliku sitnih crvenih tačkica, koje se najprije primjećuju ispod pazuha te u preponama, zatim se širi na ruke i noge, te trup i lice (osim brade, nosa i usta gdje je koža blijeda).

Najviše oboljelih od šarlaha registrirano je u ZDK-u te u HNK-u. Usprkos upozorenjima stručnjaka o potrebi vođenja veće brige o higijeni, na području FBiH i dalje raste broj oboljelih od scrabiesa (šuge).

Naime, prema epidemiološkom izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u februaru registrirano je 107 oboljelih od šuge. Najveći broj oboljelih registriran je na području TK-a te Sarajevskog kantona. Na području HNK-a registrirano je 18 oboljelih, a na području ZHK-a tri osobe.

Inače, u BiH je u protekle tri godine, u odnosu na raniji razdoblje, došlo do prave eksplozije broja zaraženih šugom (scabies) – bolešću koja je karakteristična za loše socijalno-ekonomske uvjete života i koja, uglavnom, hara u ratnim ili poratnim godinama te uvjetima velikih prirodnih katastrofa.

Prema službenim statistikama, u RS-u i FBiH je u spomenutom periodu od ove zarazne bolesti oboljelo 4176 osoba, dok je, kako upozoravaju liječnici, stvarni broj zaraženih daleko veći, jer mnogi zbog sramote ne odlaze na preglede, nego se pokušavaju sami izliječiti.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu da je najčešći izvor zaraze zaraženi čovjek, odnosno njegova koža. Šuga se prenosi nakon dužeg kontakta s osobom koja ima svrab, i to preko odjeće, posteljine, koju su koristile osobe zaražene parazitom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6