U BiH stigla crvena Interpolova potjernica za Zoranom Mamićem, traži se njegovo hapšenje

ss 7

Hrvatsko pravosuđe poslalo je prije četiri dana zahtjev bh. institucijama u kojem se traži raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Zoranom Mamićem, donedavnim trenerom Dinama iz Zagreba i bratom Zdravka Mamića, savjetnikom ovog kluba, koji se već treću godinu nalazi u Međugorju, ekskluzivno saznaje “Avazov” portal.

Naš izvor iz policijskih agencija, koje su dobile zahtjev za potjernicu za Zoranom Mamićem, rekao nam je da u njemu stoji da je svaka policijska agencija dužna postupiti po nalogu iz Hrvatske i lišiti slobode Zorana Mamića.

Podsjećamo, MUP Hrvatske izdao je potjernicu za Zoranom Mamićem nakon što se prije nekoliko dana nije javio na izdržavanje zatvorske kazne.

Policija je na potjernici, uz lične podatke Zorana Mamića, objavila da je nalog za potjernicu izdao zagrebački Županijski sud zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, davanja mita i zloupotrebe povjerenja u ekonomskom poslovanju.

On se zajedno s bratom Zdravkom nalazi također u Međugorju. Ranije je tražio da kaznu zatvora izdržava u BiH, ali je takav prijedlog odbijen.

Po Zakonu, nakon hapšenja, Zoran Mamić će morati biti izveden pred Sud BiH, gdje će se odlučivati o njegovom izručenju, tačnije o tome da li postoje uvjeti da se izruči Zagrebu, s obzirom da  ima i državljanstvo BiH.

 – Nadležna tijela Bosne i Hercegovine trebaju postupati po tjeralici, odnosno uhititi Zorana Mamića i odlučiti postoje li u Bosni i Hercegovini zakonski uvjeti za Mamićevo izručenje Hrvatskoj. Ukoliko Bosna i Hercegovina odbije izručenje, [Zoran] Mamić će ostati na slobodi u Bosni i Hercegovini do njegovog eventualnog uhićenja na neki drugi način, ako ne po tjeralici, onda po Europskom uhidbenom nalogu  – pojasnio je ranije glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom marta Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i po godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci.